• Compartir

WhatsApp, Telegram o Signal?

Arnau Jaumira
13 de novembre de 2019

Aquests dies milers d’usuaris catalans s’han instal·lat Telegram al seu telèfon mòbil. Aquesta aplicació és la preferida per comunicar accions o informacions a grans grups de persones. Però, quin servei de missatgeria instantània és més fiable? Quin ens garanteix més privacitat? Amb quin podem arribar a més gent? En el dia a dia no ens aturem a pensar-ho però cada dia desenes i centenars de cops fem servir el WhatsApp, el Telegram o el Signal.

De fet, la missatgeria instantània fa molts més anys que està entre nosaltres. El 1999, Microsoft creava el MSN Messenger que va fer-se molt popular entre el 2003 i el 2007, en els inicis de la democratització d’internet i en l’època, encara, de la connexió amb tarifa plana. Messenger fa anys que és història, però el seu llegat és el que va heretar WhatsApp en el terreny de la telefonia mòbil des que va sortir al mercat, a principis de l’any 2009.

Segurament pel fet de ser el primer, WhatsApp és l’aplicació de missatgeria instantània per a mòbils que més ha triomfat. És la més popular sense cap mena de dubte i la que té més usuaris: més de 1.500 milions, segons els últims recomptes.

En els darrers anys, però, una sèrie de factors n’han amenaçat el regnat. D’una banda, el debat sobre la privacitat i l’ús de les dades que fan les companyies d’internet. Hem de tenir molt present que WhatsApp pertany a Facebook i els judicis que ha tingut Mark Zuckerberg per aquest tema no transmeten cap sensació de tranquil·litat.

D’altra banda, a Whatsapp li han sortit uns quants competidors. Molts s’han perdut pel camí i només alguns resisteixen. El més potent, però encara a anys llum, és Telegram. Es va crear a Rússia i va sortir al mercat l’agost de 2013. Té més de 200 milions d’usuaris actius, molt lluny encara dels 1.500 de l’imperi WhatsApp.

El seu principal punt fort és la seguretat. Almenys ho era a l’inici. Durant força temps, Telegram va tenir la possibilitat de crear converses xifrades i WhatsApp no. Però quan l’aplicació verda es va posar les piles, va crear el xifrat d’extrem a extrem, que s’aplicava per defecte i es va convertir en més segura. Una prestació un xic més fiable que la de Telegram, en la que s’ha d’activar creant un xat secret. Tot i això, en aquest sentit les dues aplicacions estan a un nivell molt similar en qüestió de seguretat.

En termes generals, Telegram és més respectuosa amb la privacitat i la seguretat. Això sí, hi ha un primer error clamorós en contra d’això: l’avís que fa als teus contactes quan t’has donat d’alta a la xarxa. Tret d’això, Telegram té funcions molt millors que les de WhatsApp. Començant pels canals, on s’hi poden afegir una quantitat il·limitada de persones. La diferència més important és que tu decideixes afegir-te i no a la inversa. A WhatsApp qualsevol que tingui el nostre telèfon ens pot afegir en un grup sense ni tan sols demanar-nos permís. Els canals són unidireccionals i permeten difondre missatges a grans grups de gent alhora. No s’hi pot respondre i, a més, tot i que podem veure la quantitat de gent que hi ha dins, no veiem dades de les altres persones. En un grup de WhatsApp –limitats a 256 persones–, tothom tindria el nostre telèfon. Les llistes de difusió de WhatsApp també estan limitades a 256 persones.

Aquesta setmana el Tsunami Democràtic ha anunciat les seves accions a través del canal de Telegram. És simptomàtic de l’augment d’aquesta xarxa que en una setmana (des de dijous passat, 10 d’octubre, fins aquest dijous 17) ha passat de 111.000 subscriptors a més de 322.000, gairebé el triple. Des d’aquest canal es van coordinar les accions de bloqueig a l’aeroport del Prat.
Altres prestacions destacades de Telegram són la possibilitat d’enviar missatges en diferit, fer enquestes o que els missatges es puguin editar un cop enviats i fins i tot autodestruir.
El tercer en discòrdia és Signal, que destaca per ser l’aplicació més segura. D’inici ja no demana permís per accedir a tots els nostres contactes, com fan d’altres. Està xifrat d’extrem a extrem com WhatsApp. També es poden autodestruir xats i emmascarar la nostra direcció IP perquè sigui més complicat saber l’origen d’un missatge. És la que recopila menys metadades i quan s’esborra un missatge no en queda cap rastre. És la més segura però a la vegada la menys usada i on et costarà més de trobar coneguts.

  • Compartir