• Compartir

‘Viudas’

Joan Salvany
11 de desembre de 2018

El tema del film, que és sobre dones que s’han convertit en titelles de les seves parelles, ha entendrit al dur McQueen. Més superficial que a The Wire, amb final trampós i una visual monotonia durant tot el procés, li falta sobrietat i elegància. Una trama política de fons, que mai arriba a visualitzar-se és un altre dels llasts del quart film del director, que hauria d’haver donat més contingut a Viola Davis i Robert Duvall, que s’acarnissen amb la qüestió social vigent. No és 12 años de esclavitud.

Trasllada l’acció a Chicago. Totes les escenes intenten semblar com si l’acció no fos representada per home i dona de color. L’amor, els atracaments o les fugides són més blanques que el cine violent de la nostra última dècada. Filla d’una minisèrie de Lunda Laplante de 1983, parteix del mateix fet, la incineració d’un grup de gàngsters, com a Érase una vez América. Quatre dones que viuen a Chicago sense res en comú excepte la banda criminal que formen els seus marits.

Després de la mort d’aquests durant un cop, elles hereten un deute milionari amb persones perilloses a les quals havien robat els seus difunts. Sense cap altra sortida, les quatre vídues prendran les regnes del seu destí per saldar-la i afrontar amb garanties un nou futur, motiu pel qual idearan un ambiciós pla per acabar el treball que els seus esposos van deixar pendent.

Aclamat per la crítica per treballs com Shame, òscar a la millor pel·lícula, Steve McQueen s’ha convertit en un dels cineastes importants del Hollywood actual. L’escriptora i guionista Gillyan Flynn (Perdida), s’endinsa en l’adaptació de la minisèrie homònima dels 80, que seguia quatre dones molt diferents que no tenen més remei que formar un equip per dur a terme un robatori i, d’aquesta manera, pagar el deute que havien deixat les activitats criminals dels seus marits, lladres professionals.

McQueen imprimeix el seu segell d’autor a un thriller amb dosis de drama que parla sobre política, religió, classe i raça en una Chicago convulsa que actua com un personatge més de la trama. Viola Davis (Fences) lidera el grup format per Michelle Rodriguez (Fast and Furious 8), Elizabeth Debicki (Everest) i Cinthia Erivo (Malos tiempos en El Royale). Completen el repartiment d’aquest film Colin Farrell (La seducción) Oscar Liam Neeson (El pasajero) i Daniel Kaluuya (Déjame salir).

  • Compartir