La 28a Fira de la Castanya, proposta icònica del calendari firal d’Osona, vol reforçar aquest any la projecció del poble i el seu teixit productiu i comercial. De la seixantena de parades que hi exposaran tot dissabte i diumenge, la meitat seran de Viladrau. “Hem volgut que hi hagués molta presència local”, remarca la regidora de Comunicació, Maria Formatjé. En aquesta mateixa línia, i com a novetat, dissabte al matí hi haurà un Espai km 0 a Can Sià, on s’hi aniran presentant productes elaborats al poble. A més, els usuaris del trenet turístic gaudiran d’un àudio explicatiu dels actius turístics que atresora el municipi. La fira ja arrencarà aquest divendres amb la inauguració de l’exposició “Racó de records”, amb objectes amb història de Viladrau, prèvia al tradicional lliurament dels guardons de la fira. El programa tornarà a desplegar un ampli ventall de propostes lúdiques i festives de caràcter familiar, a banda de la imprescindible torrada de castanyes al mig de la plaça Major.
Educadora social de formació, la berguedana Sara Afonso portava des dels 16 anys treballant en el camp de la diversitat funcional i la salut mental, els últims sis anys per a la Fundació Ramon Noguera de Girona. Un sector que es va fer molt seu, però alhora “molt intens”, també emocionalment. Necessitava un canvi. Fa un any es va traslladar a viure al Montseny, per la banda d’Arbúcies, i en aquella mateixa finca hi va descobrir un petit nou món, per ella, el de la castanya. “A Berga venim de la cultura del bolet…”. Va aprofitar algunes estones de lleure per recollir-ne i portar-les al Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau, que tampoc coneixia. Un any després ha acabat de consumar el seu canvi de vida: va deixar la feina a Girona i aquest mes d’octubre s’ha incorporat a l’equip que recull i elabora la popular Castanya de Viladrau. De moment, n’està encantada. De fet, ha arribat en plena temporada de recol·lecció i, a banda d’ajudar a desbrossar algunes castanyedes i de treballar dins l’obrador –seleccionant, pelant o torrant castanyes–, també participa de la recollida. “És una feina intensa, però també agraïda. És precisament el que buscava, aquest contacte amb la natura i el territori.” És el seu particular bany de bosc, tot i que la feina també és exigent, després d’hores de traginar quilos de castanyes pel bosc. “És el meu particular gimnàs a la natura, i sense quota”, somriu.
Desenes de persones com ella s’han sumat aquests dies a la recollida de castanyes a l’entorn de Viladrau, pentinant les 80 hectàrees que enguany té acotades el Centre de Manipulació de la Castanya. Un fruit, però, que tampoc és aliè a la sequera continuada que pateix el territori. “Està sent una temporada raríssima”, assegura el seu responsable, Joaquim Solé. “Passen coses que no havien passat mai. En lloc de caure primer la castanya, després el pelló i finalment la fulla, és al revés: primer han caigut les fulles i després cau el pelló, encara molt verd, sense obrir la castanya, fet que en dificulta molt la recollida.” La sequera fa que tots els castanyers ubicats “a solell” no estan donant fruits, “estan desplomats”. En canvi, “tenim raconades molt bones de cara nord”. L’evolució meteorològica dels propers dies acabarà de marcar el pols de la temporada, que s’acostuma a tancar entre la primera i la segona setmana de novembre. Solé és conscient que la producció serà menor, tot i que potser ho compensaran amb les sis noves hectàrees de castanyedes que han incorporat. La temporada passada van recollir 16 tones de castanyes, tot i que ja no va ser massa bona, per culpa de la mateixa sequera continuada. “Encara sort que invertim en l’atenció i recuperació d’aquestes castanyedes, si no malament.” Al problema climàtic s’hi està sumant, un any més, la incidència dels furtius, grups de gent que envaeixen algunes finques –malgrat la senyalització específica que ho prohibeix– per endur-se castanyes il·legalment.
Castanya de Viladrau serà un any més present a la Fira de la Castanya i aquest any protagonitzant una novetat: un doble taller de tast i cuina d’aquest producte, amb l’elaboració de diversos plats saludables de tardor, a càrrec d’Andrea Marsenova. Serà tant dissabte com diumenge, a les 12 del migdia. L’activitat és gratuïta, però les places limitades i es poden reservar anticipadament.