• Compartir

Vic retorna a l’època medieval

7 de desembre de 2023

“No tingueu por, ja ha esmorzat”. Dos infants s’acosten tímidament a en Brutus, un os gegant que es troben al sector de les Adoberies. Superats els recels inicials, s’abracen i es fan una foto. La bèstia, inofensiva, acompanya un grup de pagesos de la Vall d’Aran que, camí de Barcelona per canviar pomes per llibres, fan parada a Vic. Aquest és el segon any que la companyia de teatre Príncep Totilau, de Sant Martí de Tous, participa en els espectacles de carrer del Mercat Medieval. “L’any passat ja ens ho vam passar molt bé; la reacció de la gent sempre és molt bona”, assegurava Jordi Hervàs, un dels actors.

Més veterans entre els grups d’animació de la fira són els músics de Tarasca, de Sabadell. Fa set o vuit anys que venen a Vic. Amb les seves tarotes i sacs de gemecs inunden places i carrers de melodies medievals que han arranjat ells mateixos. Allà on paren, la gent fa rotllana. Aquest dimecres no n’era una excepció. Estan habituats a tocar per mercats medievals de dins i fora de Catalunya, “i el de Vic és un de les millors, està molt ben organitzat”, declaraven.

Que el Mercat Medieval de Vic, que dimecres va encetar la 27a edició, funciona i té atractiu ho testimonien els molts visitants que manifesten la voluntat de repetir. Ho diuen 9 de cada 10 entrevistats. “Vinc cada any”, exemplificava aquest dimecres Marcos Lázaro, veí d’Esplugues, en aquesta ocasió acompanyat d’un grup d’amics que s’estrenaven. “A mi aquest rotllo medieval m’agrada i passejar per Vic sempre és bonic.” Tres components són la clau de l’èxit: “L’ambientació, el fred i la ciutat”, deia. I això que aquest dimecres, de fred, no en feia massa. Uns altres habituals del Medieval són Carme Huelva i Juli Nevot, que després d’un temps a Barcelona tornen a viure a Centelles. “El món medieval sempre m’ha cridat l’atenció”, apuntava ell. “Les parades, la diversitat, la gent, la caracterització…”, resumia ella. A mig matí, alguns dels carrers del recorregut firal ja presentaven les habituals imatges de multituds. Com la rambla del Bisbat, recuperada després de les obres de reurbanització. En total, 411 parades per triar i remenar, acompanyades de demostracions d’oficis, un campament de recreació històrica, la possibilitat de practicar tir amb destral o de contemplar les aus del campament de falconeria. I aquest dijous encara hi ha la possibilitat d’accedir al claustre de Sant Domènec per visitar la nova edició de la Fira Pou, proposta que recull treballs artístics d’alumnes i exalumnes de l’Escola d’Arts i Oficis. La implicació d’entitats i col·lectius de la ciutat és un altre dels actius d’un Mercat que, fins diumenge, promet ser un no parar.

  • Compartir