• Compartir

Vic presenta el seu pla estratègic de la pública

29 de novembre de 2024

Vic és una ciutat amb “forta presència de la música”, que forma part de la seva identitat cultural, compta amb una bona xarxa d’equipaments i altres actius com el Mercat de Música Viva o l’EMVic. Però també té aspectes millorables, i aquests queden recollits en el nou Pla Estratègic de la Música, que dimecres es presentava a l’Orfeó Vigatà. Un document amb més de 90 pàgines, elaborat pel Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona i la consultoria Sound Diplomacy, que ha de guiar les actuacions de futur en un sector cultural molt rellevant. “No podem viure del passat”, va dir Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament, que ha liderat el procés. Al llarg de més d’un any, s’han recollit diagnòstics i propostes de tots els implicats en el món musical.

“Vic respira música a cada racó”, va constatar Laia Gargallo, del CERC. És el seu gran potencial. I el pla neix per donar “un impuls al sector” que s’adapti als nous temps. Piella apuntava, en aquest sentit, que Vic té un Pla d’Acció Cultural amb vigència entre 2018 i 2025 que inclou també la música. “Però el que és diferent és la societat, la música també l’hem d’entendre com una eina de cohesió”. Entre els actius, a part dels més evidents, l’estudi destaca també la bona xarxa d’equipaments o la diversitat de comunitats “actives en el context musical”. I entre les debilitats, que hi ha “dificultat per trobar els canals per emergir”, la dispersió de públics o el fet que “algunes comunitats migrants no se senten interpel·lades”. I detalls encara més concrets, com la poca articulació del sector, o una “certa desconnexió entre la vida musical i el conjunt de la vida social i cultural”.

Entre les accions concretes que es proposen (“realitzables”, segons Azu Micó, de Sound Diplomacy) hi ha des de crear una finestreta única a l’administració fins a crear un codi de bones pràctiques en la contractació, noves estratègies de comunicació o un “nou sistema d’equipaments musicals”. Piella va avançar, per exemple, que s’està treballant perquè Vic s’afegeixi a la xarxa de Cases de la Música. La seu seria al mateix Orfeó Vigatà, que necessitaria obres per adequar-se. “No serà una acció immediata.” També es proposa crear un Consell de la Música de Vic i una Taula Municipal per la Música com a punts de trobada del sector.

Amb el final del Pla d’Acció Cultural a l’horitzó de l’any que ve, l’Ajuntament no es planteja tornar-ne a fer un de global, sinó fer-ne de sectorials, aplicant el model de la música a la lectura, les arts visuals o altres àmbits. El model de Vic, el primer que fa el CERC, pot ser “un referent” per a altres ciutats.

  • Compartir