• Compartir

Vic, plató de cinema

el9nou
18 de novembre de 2022

El nucli antic de Vic dona per molt. I ha estat, fins i tot, plató de cinema. Els dies 2, 3 i 4 d’agost de 1995, s’hi van rodar escenes de la pel·lícula Libertarias, dirigida per Vicente Aranda. Aquestes escenes recreaven l’ambientació dels primers dies de la Guerra Civil espanyola. La pel·lícula, una de les grans produccions de l’any, comptava amb un elenc d’actors com Ana Belén, Ariadna Gil, Victoria Abril, Jorge Sanz i Miguel Bosé, que feia de capellà. No tots ells van ser a Vic. Però Anna Belén i Ariadna Gil sí. Belén feia de Pilar, una miliciana de l’organització Mujeres Libres i Gil feia de monja, la novícia María. En papers petits hi van actuar alguns osonencs, com

Ana Belén i Ariadna Gil, entre les actrius famoses que van ser a Vic. El repertori de la pel·lícula també comptava amb noms com Victoria Abril, Jorge Sanz o Miguel Bosé

Pere Trabal, de Torelló, de señorito; Albert Sans, de Seva, de milicià anarquista, o Elisa Crehuet, actriu de l’Esquirol, que feia de monja que s’escapava del convent. I molts protagonistes d’Osona i el Ripollès: els més de 600 extres que de forma anònima van participar a la pel·lícula en una escena de masses.

Una de les escenes que es van rodar a Vic. Foto: Jordi Puig

A banda de Vic, Libertarias també incloïa escenes a Barcelona, Madrid i los Monegros. El director, Vicente Aranda, va explicar que havia escollit Vic perquè havia llegit alguns llibres de Miquel Llor que la descrivien com “la ciutat dels sants; amb una tradició molt religiosa i una excessiva abundània d’esglésies”, segons recollia aleshores ‘EL 9 NOU’. La pel·lícula tenia un pressupost de 700 milions de les antigues pessetes. Va guanyar, entre d’altres, el premi especial del jurat del festival de cinema de Tòquio (1996).


Més pel·lícules filmades a Vic

A banda de Libertarias, Vic ha estat l’escenari d’altres pel·lícules. Una d’elles és la poc coneguda Noche de vino tinto, del cineasta i agitador cultural portuguès José María Nunes. Es va rodar l’any 1966 a Barcelona i “en Vich y sus alrededores”, segons expliquen els títols de crèdit. Cineclub Vic la va projectar l’any 2016. D’altres pel·lícules rodades a Vic, en canvi, en els últims anys no s’han pogut exhibir. És el cas d’Interior Roig (1982), d’Eugeni Anglada, i Laura, del cielo llega la noche (1987), de Gonzalo Herralde, que adaptava la novel·la Laura a la ciutat dels sants i tenia com a protagonista l’actriu Ángela Molina. En tots dos casos, quan Cineclub Vic va intentar projectar-les va topar amb el mateix impediment: només es conserva una pel·lícula, l’original, a la Filmoteca de Catalunya. No n’hi ha cap còpia, i l’original no pot sortir del lloc on està preservada.

  • Compartir