• Compartir

Viatge fotogràfic pel Vic amb ‘h’

12 de maig de 2023

L’abril de 1964, coincidint amb els 25 anys del final de la Guerra Civil i amb Manuel Fraga de ministre d’Informació i Turisme, el règim llança una campanya propagandística per celebrar els XXV Años de Paz. Des de Vic, el Centre d’Iniciatives i Turisme ho va aprofitar per vendre ciutat i va plantar, just a l’entrada de Vic per l’antiga carretera de Barcelona, un rètol anunciant als visitants: “Vich, la ciudad más importante en la ruta a Francia”. El fotògraf Lluís Jiménez (Vic, 1913-1993) va immortalitzar aquell rètol amb la càmera que sempre duia a sobre.

Aquesta imatge és la que obre l’exposició “Copsar Vic – Processos fotogràfics”, que divendres es va inaugurar a la galeria Tres-e-u, en una iniciativa de Víctor Bosch, artesà multidisciplinari i propietari de la botiga d’antiguitats La Vitrina, instal·lada al carrer de la Riera des de fa quatre anys.

Lluís Jiménez, el seu fill Francesc (Vic, 1944-2011) i Manel Gausa (Vic, 1933), que va assistir a la inauguració, firmen la majoria de fotografies exposades. “Jo soc home de teatre, però la fotografia sempre m’ha acompanyat”, rememorava Gausa, a punt de fer 90 anys. L’afició la va heretar del seu pare, l’arquitecte Manel Gausa Raspall, “a qui també li agradava molt”. De les fotografies de Gausa que recull l’exposició destaquen les que va captar a les barraques de Somorrostro, a Barcelona, als anys 60, així com les d’alguns actors i actrius de l’època; també es fan mirar algunes perspectives inèdites d’un Vic que ha anat desapareixent. I és que el conjunt de la mostra esdevé un autèntic viatge “pel Vic amb h”, apuntava Ricard Terré, propietari de la galeria. Ell mateix va animar Bosch a mostrar part de les fotografies que conformen la seva col·lecció privada. Especialment evocadores esdevenen les imatges dels marxants de la plaça Major que Lluís Jiménez va captar a principis del segle passat, els jocs de llum amb què treballava el seu fill Francesc o algun retrat històric de Pere Bañon. A més de les fotografies, a la saleta interior de la galeria s’hi recull una breu mostra històrica dels procediments i aparells fotogràfics.

  • Compartir