• Compartir

‘Valhalla Rising’, immersió sensorial en un món bàrbar

Joan Millaret Valls
12 de juny de 2021

Valhalla Rising (2009), un dels films del danès Nicolas Winding Refn, rodat abans d’assolir justament la seva gran popularitat i el fervor crític amb Drive (2011), arriba ara als cinemes, anys després que el film tan sols es pogués veure en festivals internacionals de cinema com el de Sitges, Gijón o, fa ben poc, el BCN Film Festival. Un film que compta amb un immens paper de Mads Mikkelsen, actor danès de gran fisicitat que ara el podem trobar també als cinemes en una altra interpretació magistral a Druk (Otra ronda), de Thomas Vinterberg, guanyadora de l’Oscar a millor pel·lícula estrangera.

Un guerrer viking pres, a qui falta un ull, aconsegueix escapolir-se dels seus captors amb l’ajuda d’un nen després d’anys d’esclavatge. En la seva fugida s’acaba ajuntant amb una colla de bàrbars cristians que planegen una travessia marítima que pretén arribar a Terra Santa per alliberar Jerusalem dels sarraïns. Però aquesta croada pren forma en una deambulació marítima que els acaba portant al nou món, un món tan salvatge, perillós i ple de misteris com aquell d’on provenien.

Es tracta d’una història magnètica, hipnòtica, plena de brutalitat i violència cega. Una història antiga que barreja paganisme, cristianisme i xamanisme, amb moments de follia i instants lisèrgics banyats en una aura vermella de color sang. Es tracta d’una extraordinària experiència sensorial en un enfocament clarament matèric i orgànic, on es fusionen elements com la sang, la terra, el fang, els cossos, l’aigua, la pedra, l’herba, les valls, els núvols o la boira.

  • Compartir