• Compartir

Una vintena d’artistes ompliran Tona de màgia aquest cap de setmana

3 de maig de 2024

El número 8 posat en horitzontal fa pensar en el símbol del concepte d’infinit. Jugant amb aquesta semblança, la vuitena edició del festival internacional Una Tona de Màgia s’encomana al lema “De Tona a l’infinit” i ho materialitza amb un programa reforçat, que omplirà el poble de màgia durant tot aquest cap de setmana.

“Tindrem més propostes que mai, gairebé infinites”, destacava en la presentació el director artístic del festival, el tonenc Jordi Pota. Els grans protagonistes tornaran a ser la vintena d’artistes, locals i internacionals, que actuaran en diferents espais del poble amb tot un ventall de “maneres d’entendre i executar la màgia”. A la Gala Internacional de dissabte, “la perla del festival” –amb doble sessió a les 6 de la tarda i a 2/4 de 10 del vespre–, hi passaran noms com Artem, Celia Muñoz, el Mag Edgard i Janna Felicitas, amb l’actriu i música Raquel Molano com a presentadora. “Per primera vegada en aquesta gala hi intervindran més magues que mags”, destacava Pota. Visibilitzar la irrupció de la dona en aquest vessant artístic, sovint protagonitzat per homes, és un dels reptes del festival, que també continua apostant pels artistes emergents.

Irradiar la programació del festival per tot el poble és dels “canvis de rumb” que hi va introduir la coalició de govern d’Aixequem Tona i ERC, ja des de l’anterior mandat. En aquesta línia, enguany s’estrena el Camp de les Lloses com a nou escenari (vegeu complement). “Volem que aquest sigui un festival obert a tot el poble, inclusiu i pensat per a totes les edats”, insistia en la presentació la regidora de Cultura, Judit Sardà. I aquest caràcter intergeneracional tant implica els més joves –amb l’habitual Gala Infantil de diumenge o un taller de màgia que conduirà Álvaro Oreja, dissabte al matí– com la gent gran –amb dos mags que actuaran a les residències de gent gran els migdies de dissabte i diumenge.

El programa ja arrenca aquest divendres al matí, amb l’espectacle Sense paraules, d’Àlex Gilabert, adreçat als escolars del poble i usuaris del centre ocupacional. A la tarda, alumnes de l’escola de màgia del mateix Jordi Pota oferiran un doble tastet a la plaça Major. I a la nit, segona edició del Màgia Golfa, l’únic espectacle per a majors de 18 anys, a càrrec dels mags Ramó i Àlex Gilabert. Dissabte i diumenge arribarà el gruix principal de propostes. Com a novetat, i de cara a fomentar aquest caràcter non stop, o sigui, infinit, s’incorpora un vermut musical dissabte i diumenge al migdia; i un vespre musical, dissabte a la nit, tot a la plaça Major.

El mateix lema d’aquesta edició, l’infinit, també vol servir per “deixar constància de la infinitat de records que s’han pogut generar al llarg d’aquestes vuit edicions”, apuntava Pota, convençut que, nou anys després de veure néixer el festival –amb l’aturada per la pandèmia pel mig–, “hem superat totes les expectatives; ha estat tota una aventura arribar fins aquí”. Una aventura que està a punt de viure, aquest cap de setmana, el vuitè capítol.

Jordi Pota tancarà el festival amb el seu nou muntatge

El mateix Jordi Pota serà l’encarregat de tancar el festival, diumenge a 2/4 de 7 de la tarda a La Canal, amb l’estrena del muntatge A què juguem? SHOW. Es tracta d’un espectacle que combina màgia i joc, dues especialitats que, precisament, han esdevingut icòniques dins de l’oferta lúdica i cultural del poble.

Des dels rituals…

Els mons ibèric i romà eren proclius als rituals. Era la seva manera màgica de retre culte a la Terra i buscar els favors dels Déus. “Sense aquests rituals, potser avui no existirien ni el teatre ni la màgia”, defensarà Jordi Pota durant la Ruta Màgica que aquest dissabte, a les 12 del migdia, conduirà pel jaciment del Camp de les Lloses, al costat d’Imma Mestres i Montse Duran, directora i conservadora de l’equipament. Els objectes que exposa aquest centre d’interpretació seran el fil conductor d’un recorregut tamisat d’humor i de màgia, que el faran inèdit i singular. Paral·lelament, el jaciment serà escenari durant el cap de setmana d’algunes actuacions puntuals de màgia. Amb la incorporació d’aquest nou escenari, Tona vol aprofitar l’aparador del festival per difondre i visibilitzar “una peça clau del nostre patrimoni”, remarcava la regidora de Cultura, Judit Sardà. La Ruta Màgica, que durarà una mitja hora, es podria mantenir més enllà del festival si hi ha demanda. A la foto, Pota i Duran, aquest dimarts a la sala d’exposicions. En primer terme, un càlat de ceràmica ibèrica. Servia per conservar-hi el greix o la mel, però avui fa pensar en un barret de copa, la indumentària clàssica dels mags. Casualitat?

  • Compartir