Una mare i el seu fill
  • Compartir

Una mare que és un trencaclosques

Dolors Altarriba
5 de maig de 2017

Tu no ets una mare com les altres, d’Angelika Schrobsdorff, és best seller a Alemanya, on n’ha venut mig milió d’exemplars. També va ser Premi dels Llibreters de Madrid l’any passat. Per què? Segurament perquè en aquest llibre, força gruixut (té unes 600 pàgines), hi ha la història de la mare de l’autora. Una dona complicada com un trencaclosques de mil peces, com la mateixa autora ha definit. El que fa Schrobsdorff és collir tots aquests trossets del trenclacosques i fer-los encaixar.

El resultat és una història brutal, d’una dona alemanya de família burgesa jueva que viu els bojos anys vint, té tres fills de tres pares diferents, que sobreviu a una guerra brutal sobretot a Alemanya i viu a diferents països. Tot plegat seguint una promesa que es va fer de jove: viure la vida intensament i tenir un fill de cada home que estimés.

I no devia ser fàcil ajuntar el trencaclosques perquè Schrobsdorff, que era la seva filla petita, el va escriure quan ja tenia 65 anys, l’any 1992. S’hi troba clarament, en la lectura, aquest esperit lliure i fantasiós de la seva mare, l’Else, de com feia sempre el que volia i poques vegades el que semblava que tocava i de com passa d’una etapa, els anys vint, amb molta llibertat, a la por i la desgràcia del Tercer Reich. I és que els pares jueus de l’Else moren en un camp de concentració tot i pensant que no els passaria res i el seu fill gran mor lluitant a la guerra.

 

“L’autora aconsegueix transmetre el perfil d’una mare forta i fascinant però també dèbil i contradictòria”

 

Aquestes desgràcies, però, l’Else i els seus amics no les veuen a venir. Hitler avançava. però ells vivien a la seva bombolla. Quan se’n van adonar, van voler apartar de tot plegat els seus fills perquè no patissin. I ella passa de ser jueva a no ser-ho, de viure amb luxes a no tenir-ne cap i viure refugiada a Bulgària… Hi ha situacions molt diverses en aquest llibre, que expliquen una època convulsa i l’autora (que no fa cap judici de la mare) aconsegueix transmetre el perfil d’una mare forta i fascinant però també dèbil i contradictòria.

Aquests dos estats anímics de l’Else es tradueixen fidelment al llibre i per tant d’alguna manera també afecten el lector. Tot d’una, tot es veu de mil colors i alegria i al cap d’unes pàgines, hem entrat en una tragèdia que es fa insuportable. La noia jueva que trenca amb la tradició dels pares perquè no vol ser-ho en els costums no aconsegueix tampoc deixar de ser-ho quan els nazis es posen a perseguir jueus. Una història complicada, gairebé de pel·lícula. El llibre té algunes virtuts, com el fet que és autèntic tot el que hi passa i es traspua, com explica una etapa històrica complicada i molt complexa però que segurament la manera com vivia la vida l’Else ajuda l’autora a fer-ho més clar.

 

Portada del llibre

  • Compartir