• Compartir

Una guineu múrria i ecologista

21 de desembre de 2022

TORNA’M LA CUA
Autor: Txema Díaz-Torrent
Editorial: Editorial Andorra
Lloc i any d’edició: Andorra la Vella, 2016
Nombre de pàgines: 44 (sense numerar)

L’Editorial Andorra ha publicat un nou àlbum, molt ben editat, que narra, en primera persona i, doncs, des del punt de vista del protagonista, la història d’en Guineu, una guineu (o guilla o rabosa) mascle i cadell, que és l’hereu d’una nissaga de guardians del bosc que des de fa generacions s’enfronten als desastres dels humans, sobretot dels caçadors, que maten, escorxen i guarden trofeus només per plaer. Novell i aprenent, perd la cua en una trampa del caçador, l’antagonista, precisament mentre intenta desactivar-ne una altra, de trampa. Recuperarà la cua, és clar, i farà pagar molt cara la gosadia al caçador, que acaba caçat, fet un nyap i sobretot humiliat. Una lluita clàssica, entre la força i l’astúcia, entre Goliat i David. En aquest cas, però, ningú no acaba degollat, ni penjat com a trofeu. El malvat se salva, com sol passar en el còmic i els dibuixos animats.
Perquè l’àlbum té unes bones dosis de còmic i de dibuixos animats, tot i que el veiem més per a joves i adults que no pas per a infants: pel text, però sobretot per les il·lustracions, molt elaborades, molt riques en detalls i en matisos, però d’un to i una expressivitat molt allunyats de la il·lustració infantil. Unes il·lustracions que se centren en els dos personatges principals, i gairebé únics: en Guineu, jove i una mica ingenu, però llest com una mala cosa, valent i decidit; i el caçador, sense nom i ben caricaturitzat: forçut, però una mica babau, desproporcionat i ferotge fins a recordar-nos els ogres, bevedor i cregut, tant que celebra la victòria abans d’hora i se n’ha de penedir.
El text, molt ben escrit, és una narració unitària que comença amb una escena retrospectiva, o analepsi, que ens introdueix en el quid de la narració: la pèrdua de la cua d’en Guineu. Les il·lustracions, predominants en l’obra i bàsiques en la caracterització de personatges i d’ambients, són de dos tipus: les petites o de detall i les grans o panoràmiques, emmarcades i ocupant tota la pàgina, amb alguna excepció.
El tema, el marquen les primeres línies del text: “Als humans, ni t’hi acostis. No viuen en harmonia amb la natura, i escorxen animals per plaer.” És una obra, doncs, ecologista i de denúncia, d’allò més necessària i actual si tenim en compte notícies com les caceres africanes de l’exrei d’Espanya o del fill de Donald Trump o el maltractament d’animals. Benvingut, doncs, aquest àlbum destinat clarament a joves i adults, com hem apuntat.

  • Compartir