• Compartir

Una fundació que tindrà la seu a les Masies de Voltregà preservarà el llegat del grup Sau

2 de febrer de 2024

En una vida com a grup que va ser més aviat curta, i que es va estroncar sobtadament ara fa 25 anys, Sau va deixar petjada. Encara ara Pep Sala se sorprèn “de la longevitat que té la música que vàrem crear”. Conservar aquest llegat és el propòsit de la Fundació Sau, una iniciativa en què s’ha estat treballant des de fa uns anys i que la setmana passada rebia el vistiplau del Departament de Justícia per constituir-se. Dimarts es va presentar públicament a la que serà la seva seu, l’edifici polivalent El Despujol, que havia acollit l’escola del mateix nom a les Masies de Voltregà. Tot això gràcies a un acord amb l’Ajuntament, que els cedirà l’ús d’aquest espai.

Joan Capdevila, Pep Sala, Verónica Ruiz, Gil Codina i Gemma Sánchez

Pep Sala i Joan Capdevila, que va ser lletrista de Sau i peça indispensable del grup, buscaven “un lloc on entenguessin el nostre projecte i poguéssim treballar colze a colze”. Un concert que va fer l’estiu passat a les Masies de Voltregà el va posar en contacte amb l’alcaldessa Verònica Ruiz i va haver-hi una sintonia immediata. “Ens hem entès molt bé”, diu el músic. A la planta baixa de l’edifici s’hi adequarà un estudi de gravació (el que actualment té Pep Sala a Santa Eulàlia de Riuprimer) i també s’hi farà un auditori on es puguin portar a terme actuacions en directe. A la planta superior, es preveu d’habilitar-hi un espai que recordi la vida de Sau utilitzant tecnologies immersives i de realitat virtual que facin possible “un viatge al passat” i que el visitant “pugui assistir a un concert de Sau”, entre altres experiències.

El projecte té una tercera finalitat, que és la de vincular la Fundació Sau amb investigacions i teràpies relacionades amb la salut mental. “A tractar patologies que pateixen els músics, com les depressions quan deixen la seva carrera, o les addiccions.” Fa temps que Pep Sala també té la inquietud de saber com funcionen les relacions entre la música i les emocions, “un camp on hi ha molt per estudiar”. Ell col·labora habitualment amb Osonament, Sant Tomàs i altres institucions que treballen en aquest àmbit i ha comprovat “fins a quin punt la música, que són unes formes d’ona, és capaç d’emocionar”.

Una de les fonts d’ingressos de la Fundació Sau seran els drets que generen encara les seves cançons o els derivats de contractes discogràfics “que encara són vigents”. També disposarà del segell discogràfic L’Indi Music. A banda de les aportacions que pugui rebre de la col·laboració amb empreses privades. També el projecte actual Sau 30, la banda que es va articular pel trentè aniversari de la creació del grup, estaria vinculada a la fundació. L’activitat de l’estudi de gravació, Pep Sala la veu com “una manera d’ajudar amb les eines que tenim a la música d’Osona”. Es vol instituir una convocatòria anual per a nous grups que tingui com a premi la gravació d’un disc. “Ara ho tenen més difícil que nosaltres quan vàrem començar”, diu Pep Sala. L’escenari farà possible que es pugui articular una programació estable de petit format, que a més de música pot ser de teatre o d’altres arts escèniques. “Hem tingut molta sort, ara és el moment de tornar a la societat, que ens ha tractat molt bé, el que n’hem rebut, i ho podem fer compartint la nostra experiència”, explica Pep Sala.

PATRONAT DIVERS

La Fundació Sau estarà encapçalada per Pep Sala com a president i per Joan Capdevila. A banda d’ells dos tindrà una composició diversa. En formaran part Marc Verdaguer, exalcalde de Calldetenes i actual diputat a la Diputació de Barcelona; l’exalcalde de Vic Josep M. Vila d’Abadal; la metgessa i presidenta de la Fundació Puig-Porret, Anna Maria Carbonell; el també metge i regidor de l’Ajuntament de Vic Xavier Farrés, i l’empresari empordanès Esteve Guerra, vicepresident de Pimec Turisme. “Per la vinculació que tenia Carles Sabater amb l’Empordà creiem que hi havia d’haver algú que el representés”, va dir Pep Sala. Ivette Vila actuarà com a secretària del patronat.

Les primeres converses per crear una fundació que donés contingut i projecció a Sau en el temps es remunten “a fa set o vuit anys”. La complexitat dels tràmits i el filtre rigorós que passen les fundacions abans no són autoritzades ha fet que s’allargués fins ara. La casualitat ha volgut que fos en uns dies especialment simbòlics.

  • Compartir