• Compartir

Una desena de pessebres vivents al Vallès Oriental

16 de desembre de 2022

El Nadal és ple de tradicions, moltes de les quals familiars, però també de comunitat. Tradicions que apleguen pobles sencers com és el cas dels pessebres vivents.

Al Vallès Oriental, són deu els municipis que mantenen o han recuperat aquesta tradició. Mollet, la Llagosta, Sant Fost de Campsentelles, Martorelles, Corró d’Avall, La Torreta, Santa Maria de Palautordera, Riells, Vallgorguina i Caldes de Montbui.

Enguany mobilitzaran més de mil persones entre figurants i altres col·laboradors. Persones que van dels pocs mesos de vida a 90 anys.

Són veïnes, amigues, famílies senceres i altres persones que no volen deixar perdre les tradicions. Són pares que arrosseguen els fills, fills que arrosseguen pares i avis, i amics que arrosseguen altres amics; i d’aquesta manera hi ha pessebres com el de Sant Fost de Campsentelles, que arriba enguany a la seva 56a edició.

El de Sant Fost i el de Martorelles són els dos pessebres vivents amb més rellevància tant per la quantitat de persones que mobilitzen com per l’espai que ocupen i el nombre de representacions que es fan.

Aquest mateix afany ha fet que s’hagin recuperat pessebres com el de Palautordera fa dos anys gràcies a la colla de gitanes o fa cinc anys el de Riells gràcies a un veí que volia recuperar la tradició que feia amb el seu avi.

Las Torreta viurà aquest cap de setmana el seu pessebre vivent al sector de Can Tàpies

Una tradició de caire religiós que no ha perdut la seva essència però que alhora s’ha anat renovant i que ara té un sentit en la cultura popular i no tant en la religió en molts dels participants. És el fer poble el que manté persones durant dècades i continua atraient petits i joves.

Una imatge del pessebre de Corró d’Avall, a les Franqueses, que es fa aquest cap de setmana

En molts dels pessebres la participació traspassa els límits del municipi i en nuclis tan petits com La Torreta a la Roca del Vallès, cada any apleguen prop de 300 persones participants, i en pessebres com el de Corró d’Avall o Palautordera fins i tot hi ha entitats del Maresme col·laborant-hi. Aquesta tradició, lluny de perdre’s, continua guanyant adeptes any rere any.

  • Compartir