Fermí Puig, a la cuina del restaurant de Barcelona que porta el seu nom, durant un servei al 2013
  • Compartir

Una dècada de cuina tradicional catalana

8 de juny de 2023

El juny de 2013, ara ha fet una dècada, el cuiner de Granollers Fermí Puig li detallava a la periodista d’EL 9 NOU Teresa Terrades el seu nou objectiu professional, més aviat vital: “Obrim el nou restaurant amb l’objectiu de fer una cuina llaminera, basada en la cuina catalana moderna i fent una petita excursió cap a la cuina italiana i la francesa.” El nou restaurant es deia com ell mateix, “Fermí Puig“, i encara el complementava un afegitó no gens menor: “Cuina tradicional catalana”. Juntament amb el seu amic íntim Alfred Romagosa, ex cap de sala del mític restaurant Drolma, el chef granollerí es va atrevir amb una nova aventura gastronòmica al carrer Balmes de Barcelona i que tenia dues cartes a preu tancat, una al migdia de 35 euros (dos plats i postres) i una altra al vespre de 45 euros (tres plats i les postres). Deu anys més tard, La pilota a l’olla, com es diu el menú amb els plats més representatius de l’establiment, costa 75 euros i Els diumenges (o dissabtes) a la Fonda Puig, (dos plats i postres) surt per 60 euros.

D’esquerra a dreta, Alfred Romagosa i Fermí Puig, a la sala del restaurant Fermí Puig al 2013 / foto: Josep Maria Llenas

El restaurant Fermí Puig ocupa les antigues dependències dels laboratoris Fornells Olo Crespo, de 300 metres quadrats. La remodelació va anar a càrrec del despatx de l’arquitecte granollerí Josep M. Botey i el resultat és un espai elegant, sobri i prou modern encara, amb, entre d’altres espais, dos menjadors per a 28 i 40 persones. Però és aquest menjador privat de la següent imatge el que potser singularitza un xic més el restaurant.

El reservat del restaurant Fermí Puig dedicat al Barça

Aquest menjador privat per a 12 persones exposa la barana de fusta original que presidia el camp de les Corts [a la dreta de la imatge] i, just a sobre, una foto del president de la Generalitat Lluís Companys i del llavors president del FC Barcelona, Rafael Sunyol. A les parets del reservat, pengen un munt de fotografies, autògrafs i samarretes barcelonistes.

La falera de Fermí Puig pel futbol ve de molt i molt lluny. Quan al 2019 va presentar el seu llibre La pilota a l’olla, va explicar al periodista d’EL 9 NOU Toni Canyameras els seus inicis amb una pilota al peus: “Guardo records meravellosos de la meva època de futbolista i de l’esperit d’equip que hi havia [al CF Les Franqueses, entre 1976 i 1979, dos anys de juvenil i dos d’amateur]. Els dos anys posteriors vaig competir amb el CE Llinars i també vaig gaudir molt.”

Com el seu amic Romagosa, Fermí Puig (Granollers, 1959) va estar lligat durant molts anys al restaurant Drolma, a l’Hotel Majèstic de Barcelona. El juny de 1999, va ser el cuiner qui va convéncer la direcció de l’hotel que calia obrir-hi un restaurant de luxe, una proposta gens usual a la dècada dels 90 del segle passat. El Drolma va tancar el setembre de 2011. Puig havia estat cap de cuina de l’Hotel Majèstic i del Drolma, simultàniament, entre el 1995 i el 2003. I encara al 2008 també havia estat al capdavament del restaurant Petit Comitè.

Però els inicis de Puig, fill de l’empresari Paulí Puig, cal buscar-los al restaurant que Montse Guillén tenia al carrer Marià Cubí, 195 de Barcelona. I, casualitats de la vida, quan estava fent el servei militar a Cartagena, va coincidir amb Ferran Adrià als fogons de la Capitania General. Més tard, els dos chefs van tornar a coincidir a El Bulli.

Fermí Puig, al restaurant del seu nom el 2013 / foto: Josep Maria Llenas
  • Compartir