• Compartir

“Una de les coses més boniques que té els pastorets és que hi cap gent de totes les edats i això fa molt caliu”

22 de desembre de 2023

Miqui Salamanca s’estrena coma director dels pastorets de Vic.

Ets el nou director dels pastorets de Vic. Quan et proposen aquest repte? Com va anar?
És curiós. M’ho van suggerir en Jordi Colom i la Maria Castro al juny en un concert del Cabró Rock a Vic. Me’ls vaig trobar i em van dir que tenien una proposta per a mi i que què em semblaria dirigir els pastorets aquest any. Sorprès els vaig dir que em faria molta il·lusió, però que m’ho havia de pensar i mirar-m’ho perquè ara estic fent quart de carrera i llavor eren moltes coses a compaginar. Vaig acceptar i aquí estem.

Portaves anys ja al món del teatre i dels pastorets.
Sí, amb ‘Etcètera’ fem moltes coses, els pastorets mateixos on fa anys que faig de pastor… L’any passat no vaig poder participar perquè estava a fora, però aquest any hi estic des de una altra perspectiva que també és molt interessant.

No sortiràs a l’escenari?
Exacte.

El dia de la innocentada tampoc?
No ho sabem encara, ho estem preparant. No puc revelar cap secret sobre com serà, però avanço que hi haurà sorpreses.

Quina és la teva primera aparició d’uns pastorets?
No et sabria dir l’edat, però diria que entre vuit i deu anys als pastorets de Vic. La meva germana també hi participava i em va dir de fer de pastors i m’hi vaig presentar. Una de les coses més boniques que té els pastorets és que hi cap gent de totes les edats i això fa molt caliu. Jo era molt petit i no sabia molt bé on m’estava posant, però mira m’agradava anar allà, fer de pastor, fer ambient… I al final vaig anar creixent amb això.

Ets més de dimonis o de pastors?
A mi m’agraden més els dimonis és més rocker.

Pel que fa al guió no hi haurà grans canvis no?
No, efectivament seguim la pauta del guió escrit per Folch i Torres tot i que hi ha algunes modificacions. Hi havia un pròleg escrit inicialment que, igual que l’any passat, no el farem i es començarà amb un petit pròleg escrit per en Xevi Font. Pel que fa a la resta del guió és pràcticament igual. Sí que he intentat des de la direcció donar-li algunes pautes noves, potser una mica més de sentit de l’humor que és una mica la meva marca personal. A grans trets no hi ha cap canvi significatiu respecte els anys passats.

Però potser la gent riurà un pèl més.
Exacte, i també m’agradaria destacar que el paper de ‘Rovelló’ serà interpretat per la Maria Castro que és la primera vegada que és una dona.

A Vic no havia passat encara.
No, encara no. De fet, no es dirà ‘Rovellona’ es dirà ‘La Rovelló’ mantenim el nom del personatge i estarà interpretat per una actriu, en aquest cas la Maria que ho farà molt bé.

Qui seran la resta de personatges?
En ‘Lluquet’ serà en Joel Tió, l’any passat feia de ‘Rovelló’ i aquest any ha fet el relleu, s’ha passat a l’altre bàndol. Satanàs i Llucifer seran els germans Colom. En Jordi de Satanàs i en Ferran de Llucifer.

Teniu compatibilitzats a la resta de persones que passaran per a l’escenari?
El que passa és que encara no ens hem reunit cap dia tots. Calculem com quasi cada any que serem més o menys un centenar de persones.

Per tant, comptant també les persones que hi ha darrere podríem dir que els Pastorets de Vic mouen més d’un centenar de persones.
Exactament. Molta gent al darrere, sobretot tramoia, tècnics, gent imprescindible perquè tot rutlli, però és un esforç humà increïble. És molt bonic fa molta ciutat.

En l’àmbit tècnic sempre hi ha alguna sorpresa.
Sempre hi ha alguna innocentada relacionada amb l’àngel. No puc avançar quina serà ni com serà, però ja es veurà.

Es mantindrà no la sessió de la innocentada el dia 28?
I tant! En Xevi Font sempre diu que la gent ve a veure uns pastorets normals però amb innocentades pel mig. Intentem mantenir l’escaleta de pastorets normals però afegint, gags, bromes relacionades amb política… Busquem que sigui un al·licient i que sigui diferent.

Aquell dia apareixerà gent nova? En Xevi Font?
Pot ser que aparegui gent nova. En Xevi és el gran impulsor del dia de les innocentades, em consta que té una llista amb totes les innocentades apuntades de cada any, ens ajuda molt. Sí, és possible que participi i que aparegui un personatge relacionat amb el món de la política o dels esports. Haurem de fer un recull i una tria.

Quin és el calendari de preparació dels pastorets? Quan és el primer assaig general?
L’assaig general és aquesta setmana, el dia 22, però abans fem sessions de la primera part, de la segona és a dir assajos només per actors i text, per tema de micròfons i llums. Hi ha una part tècnica que és molt important, però s’aprofita només una setmana.

Quan comencen els assajos amb el personatge?
Ens hi vam posar al setembre sobretot amb les escenes de ‘Lluquet’ i ‘Rovelló’

Com a director reparteixes tu els personatges o és que aixeca el dit?
Una mica de cada. Com que ens coneixem tots és fàcil. A mi en aquest cas ja m’arriba una llista del repartiment tret d’algun personatge que vaig poder incidir. En general, els personatges protagonistes ja m’arriben repartits. No és una tasca molt complicada perquè ja ens coneixem tots entre tots i cadascú ja diu què vol fer. És molt agraït perquè no hi ha grans baralles.

Qui encarna en ‘Jeremies’?
L’Albert Salarich que li dona el seu toc molt divertit. És un personatge que gaudeixo molt.

On feu els primers assajos?
Alguns a la Serra de Senferm però la majoria a l’ETC. Aquesta setmana ja entrarem a l’Atlàntida.

Quins pastorets has vist a part dels de Vic?
Els que recordo més són dels de Torelló. També he vist els de la Garriga, de Manlleu, de Calldetenes.

Què has agafat dels de Torelló?
És curiós perquè tinc bastant connexió amb els de Torelló i Manlleu sobretot per part de direcció perquè conec molta gent que hi participa. Vaig agafar sobretot aquest to més hiperbolitzat. No podem fer gaires escarafalls en el sentit d’esparracar la història perquè ens centrem més en els pastorets més clàssics. Però sobretot el sentit de l’humor, crec que un punt de comèdia els hi faltava.

Què destacaries dels de Manlleu?
A mi m’agrada molt l’infern. És un dels moments més potents dels pastorets per a mi. He implementat alguna cosa de l’infern. El nostre potser és una mica més bestial, més animal i més carnal, no tant clàssic. Optem per una cosa més animal. Aniré a veure tots els pastorets que pugui.

Aquest any hi haurà música en directe?
Aquest any no podrà ser. En Jofre Bardolet, el director que teníem és fora aleshores hi ha molta part del conjunt musical que per dates tampoc podia. Des de direcció es va optar per a fer la música enllaunada. Li resta una mica de força, però és l’alternativa que tenim aquest any. Perd una mica, però no hi podem fer res.

L’any que ve continuaràs?
Encara és aviat, no ho sé. Jo aquest any vaig dir que sí perquè estava acabant la carrera i em coincidia. No sé què estaré fent l’any que ve, si tinc temps, disponibilitat i tornen a confiar en mi, doncs efectivament estarem allà.

No has fet mai un paper principal els pastorets, queda pendent?
Jo sempre he pensat que m’agradaria molt fer de Llucifer, no sé per què, però és un paper que em dona molta curiositat i em faria molta il·lusió la veritat. Si es fa algun recanvi i en algun moment puc jo encantat. També m’agradaria de ‘Rovelló’.

A part de pastorets, què més tens entre mans?
Ara mateix en l’àmbit de comarca estàvem fent una obra per la trobada de teatre de Centelles amb en Xevi Font que es deia ‘Besos’ que segurament la tornarem a fer a Manlleu. Sempre dic que a mi em faria il·lusió dirigir la trobada de Centelles de l’any que ve, del 2024.

Tens alguna obra al cap?
A Centelles m’agradaria dirigir una obra de Bertol Brecht, és una cosa d’un teatre èpic que ja em requereix molta gent que és el que vol també la trobada. I també pel meu TFG hi ha una obra del romanticisme alemany que sempre m’hagués agradat fer.

  • Compartir