• Compartir

Una cinquantena d’estudiants de Vic faran un musical dirigit per Arnau Tordera a l’Atlàntida

3 de març de 2023

Des dels minairons fins a les dones d’aigua, des del comte Arnau fins a la Vella Quaresma passant per l’Home dels Nassos, personatges i mites de la cultura popular catalana es convertiran en protagonistes d’una comèdia d’embolics en el musical Deixa’t estar de romanços, creat per Arnau Tordera. Aquesta és la nova aposta del projecte pedagògic i artístic “Fem un musical”, que va néixer a Vic l’any 2011 per implicar els joves en la creació d’un espectacle des de zero. La novetat és que si en les tres edicions anteriors s’havien escollit clàssics del gènere, ara es treballa en una obra absolutament nova.

Ramon Ferrer, cap de Programació de L’Atlàntida, recorda que les altres vegades “havia costat trobar un musical adequat” entre els ja coneguts. Havia de tenir un repartiment una mica extens i que donés joc a diversos actors, i també tenir en compte els valors. Per això es va optar per fer l’encàrrec d’una obra que fos enterament nova i es va recórrer a Tordera, quan encara estava treballant en el musical La gata perduda, que el passat mes d’octubre va estrenar al Liceu. El músic i compositor tonenc –un “amant dels musicals”– va acceptar. I va pensar en un argument que vinculés el musical amb la cultura pròpia: “En musicals tenim molts referents anglosaxons, però Catalunya també té la seva història”, explica. No està lluny del que feien alguns noms destacadíssims del musical com el mateix Stephen Sondheim, “que posava en les seves obres personatges de ficció de contes, com a homenatge”, explica Tordera, que veu “un potencial” en la reivindicació del llegat cultural propi. “Un patrimoni menystingut a vegades per nosaltres mateixos.” I avisa: l’obra que pujarà als escenaris “no és lleugera des del punt de vista d’exigència artística”.

Els assajos van començar al novembre, dos dies per setmana, una vegada es van haver escollit els actors i actrius a través del procés de càsting amb estudiants de Secundària dels tres instituts públics de Vic, de l’Escola d’Art i de les concertades Sagrat Cor i Vedruna Escorial. En tot el procés, però, hi han participat més agents, perquè un dels propòsits és “crear sinergies”. Des de l’Escola de Música i Conservatori, passant per La Farinera, on s’està construint l’escenografia, fins a Osona en Dansa, Escènic Vic o l’Escola Estel, de Sant Tomàs, que en aquesta edició s’hi ha incorporat. Per Anna Erra, alcaldessa de Vic, és una mostra “del nivell d’empenta i de la cohesió dels joves de la ciutat”.

“Fem un musical” va començar l’any 2012 amb Joseph i l’increïble abric en technicolor, es va reprendre l’any 2017 amb El Mikado i va continuar el 2019 amb Grease.

  • Compartir