• Compartir

Una amistat en la llunyania

9 de desembre de 2022

LA BALENA
Autor: Benji Davies
Editorial: Andana
Lloc i any d’edició: Algemesí, 2017
Nombre de pàgines: 32
En Noè viu amb el seu pare pescador ran de platja, però se sent molt sol perquè el seu pare fa llargues jornades laborals a alta mar. Una nit un temporal fa embarrancar una baleneta i en Noè se la trobarà a la sorra en un dels seus passeigs matinals. La salvarà. Això serà l’inici d’una forta amistat i alhora un revulsiu en la vida d’en Noè que el farà madurar: no totes les persones que estimem les tenim sempre al costat, n’hi ha que neden en la llunyania.
L’il·lustrador anglosaxó Benji Davies dirigeix aquesta història a un públic infantil aplicant el format d’àlbum il·lustrat, que es val tant de la imatge com de la paraula. La narració subratlla la capacitat d’autonomia i la presa de decisió del protagonista –un nen d’uns 6 o 7 anys– i l’acompanyament comprensiu, però alhora exigent, del seu pare. El text és breu, concís, i és la imatge en aquest cas la que aporta informació complementària a les escenes, fent un gran esforç per apropar els continguts als petits lectors. Benji Davies prové del camp de l’animació i és conegut per altres àlbums il·lustrats com ara L’illa de l’avi o Grans amics, també publicats al nostre país per l’editorial valenciana Andana. És un artista de gran sensibilitat que treballa bàsicament amb eines digitals; aconsegueix calidesa en els seus dibuixos gràcies a un traç espontani de línia desigual i a una taca pictòrica que és cromàticament rica i de tons amables. Cal destacar el plantejament que fa dels espais representats: el detallisme de l’interior de la casa, on s’entreveu la vida quotidiana del pare i del fill, i els diferents punts de vista que ens mostra del paisatge extern, on trobem una descripció tan acurada i coherent que quasi hi podríem entrar. D’altra banda també fa un ús interessant de les guardes, reservades a obrir-nos un espai paral·lel: el mar on viu la balena, l’amiga.
Per a qui tingui curiositat en aquest àlbum il·lustrat, cal que sàpiga que té una segona part, La balena a l’hivern, on l’autor provoca que s’inverteixin els papers i sigui la baleneta la qui ajudi a sobreviure en Noè. Ho trobareu comercialitzat en un estoig conjunt.

  • Compartir