• Compartir

Una alimentació saludable

10 de març de 2023

Considerem que una alimentació és saludable si compleix aquests requisits: completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. No és l’única dieta saludable, però la mediterrània és una de les més conegudes. Es basa en el consum majoritari d’aliments d’origen vegetal, frescos i mínimament processats, com fruites fresques i verdures del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d’oliva verge extra i, en menor quantitat i freqüència, els làctics preferentment fermentats i el peix, seguit de les carns (preferentment blanques i magres) i els ous. L’aigua és la beguda principal i la més saludable. La dieta mediterrània també es caracteritza per procurar els àpats familiars, la utilització d’aliments locals i estacionals i per potenciar les activitats culinàries i gastronòmiques.

Nombrosos estudis de països diferents han posat de manifest el paper de la dieta mediterrània en la promoció de la salut i en la prevenció de malalties com els trastorns cardiovasculars, la diabetis o els diferents tipus de càncer, entre d’altres.

Però a més, la dieta mediterrània resulta ser també una de les més convenients per a la salut del planeta, és a dir, de les més sostenibles. Segons un informe del Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic de les Nacions Unides (ONU), un canvi global en la dieta, dirigit cap al consum de més aliments d’origen vegetal i menys d’origen animal, així com acabar amb el malbaratament d’aliments es plantegen com a estratègies per lluitar contra el canvi climàtic. Les persones expertes de l’ONU defensen que aquest canvi del sistema alimentari reduiria les emissions de gasos d’efecte hivernacle que produeix el bestiar i milloraria l’ús de la terra i l’aigua.

Menjar sa també és menjar segur. Per això mantenir la higiene en la preparació del menjar ajuda a evitar toxiinfeccions alimentàries, per això és important seguir una sèrie de recomanacions com són rentar-se les mans abans de començar a preparar aliments. Cal seguir les quatre normes d’higiene per preparar aliments segurs: netejar, separar, coure i refredar. És important netejar mans, estris i superfícies sovint, sobretot després de tocar aliments crus. Separar els aliments crus dels cuinats, tant a la cuina com a la nevera. Utilitzar estris diferents per manipular i conservar els aliments. Coure suficientment els aliments, sobretot la carn, el pollastre, els ous i el peix, sense que quedin parts crues. I per últim, refredar els aliments ràpidament i guardar-los a la nevera.

  • Compartir