• Compartir

Un ‘zoològic’ al casc antic de Vic

Fòrum Vicus
11 de juliol de 2017

Si us imagineu goril·les, girafes i hipopòtams engabiats al costat del Merma, no va per aquí la cosa. Més aviat estem parlant dels motius decoratius que omplen el nucli antic de Vic, sovint representant animals. Només cal que us atureu i mireu les façanes dels edificis, tal com ho fem a la ruta de Fòrum Vicus pel centre històric de la ciutat, guiada per Xavier Cervera.

Els lleons són un dels animals recurrents. En podreu observar a la balcona de la torre de l’ajuntament. Són dos lleons rampants. Es tracta d’un recurs decoratiu que s’utilitza molt durant el Barroc, així com l’explosió de cares i figures, que a Vic també es fa palesa.

Per lleons, el de la Casa Abadal (a la Rambla Hospital). En aquest edifici del 1903, també s’hi pot observar un gos. Un altre gos, i aquest amb història, és el que hi ha al claustre a l’Escola d’Art Superior i de Disseny. Té a veure amb les bigues decorades de les que us parlàvem al mes de juny.

 

 

El gos i el ciri

Aquest gos tallat en fusta, abans havia estat situat a la cantonada de la teulada però el van moure de lloc i ara l’haureu d’observar a dins del claustre de Sant Domènec. A la boca hi porta una atxa, que és un ciri de quatre blens, de manera que fa més llum.

Ciri i gos tenen a veure amb el somni de la mare de Sant Domènec, que quan estava embarassada se li va aparèixer un gos amb una torxa de foc. El seu confessor la va ajudar a interpretar el somni: volia dir que el seu fill seria un dels renovadors de l’església i de fet així ho va ser.

Dols gossos passem als ocells perquè a la Casa Moixó de la plaça de Vic hi ha un escut on s’hi distingeix un moixó, que és un ocell petit. A l’església de la Pietat, al seu torn, hi veureu el que semblen dues àligues, molt desgastades pel pas del temps. Estarien situades sobre els capitells de la façana.

 

 

Regala misteri

I no volíem acabar la ruta pel “zoològic de Vic” sense ensenyar-vos els esquirols de la plaça major: els trobareu rosegant les panotxes a les columnes de la Casa Costa. Detalls com aquests us els expliquem a les rutes de Fòrum Vicus, que podeu encarregar per regal a la botiga Ànima, al carrer dels Dolors, darrere de la catedral. Seguir els animals dels edificis de Vic pot ser una molt bona opció per descobrir la ciutat amb les escoles, barrejant coneixements de natura i art.

 

  • Compartir