• Compartir

Un tastet de Hieronymus Bosch

Núria Tomàs Mayolas
11 de setembre de 2021

A través dels llibres il·lustrats tenim l’oportunitat d’aprendre a desxifrar les imatges des de ben petits, ens són una porta d’entrada al llenguatge artístic i al potencial narratiu del dibuix, la pintura, el collage, el gravat, etc. També són un bon mitjà per apropar les arts visuals als infants, tal com fa l’autor que us recomanem aquesta setmana, que, en aquest àlbum il·lustrat sense paraules, ens fa un tastet dels personatges i dels paisatges tan surrealistes que va plasmar el Bosch entre finals del segle XV i principis del XVI.
Thé Tjong-Khing va néixer a Indonèsia l’any 1933, però és resident als Països Baixos des de la seva joventut, on va anar a viure per continuar formant-se com a dibuixant de còmics i il·lustrador. Treballa amb molt d’ofici la tècnica d’aquarel·la i tinta, i, a banda de molts altres llibres, també ha publicat un altre àlbum il·lustrat on difon l’obra de pintors i escultors del segle XX, Art amb pastís (Mediterrània, 2018). Ens trobem davant d’un gran narrador visual: en cadascun d’aquests dos llibres construeix una petita història divertida on els personatges actuen relacionant-se amb l’obra d’altres artistes, que ell recrea amb el seu estil, unificant així tots els elements. En aquest cas, un nen, en Hieronymus, perseguint la pilota, cau, per un penya-segat, al mar. Quan aconsegueix arribar a la riba, descobreix que està en un altre món, ple de bestioles estranyes, i que li han pres la gorra, la pilota i la motxilla, i decidirà recuperar-les. A partir d’aquí comença una emocionant aventura on els lectors i lectores seguiran el recorregut que fa el protagonista i hauran d’anar interpretant de forma activa –perquè no hi ha text– el que va succeint d’una pàgina a una altra. És un llibre que us animo a llegir de forma compartida perquè la mirada plural ajuda a esbrinar el que va passant, sense perdre els múltiples detalls que acompanyen el fil argumental principal. Complementen la història les guardes, on podem trobar alguns personatges secundaris i petits objectes que surten en les il·lustracions. És tot un joc d’observació entretenir-se a buscar en quina pàgina es troba cadascun d’ells!

Amb aquesta proposta, l’editorial veneçolana Ekaré, amb seu a Barcelona, continua oferint-nos obres de literatura infantil i juvenil de qualitat que resisteixen a les modes i que no us podeu deixar perdre.

  • Compartir