• Compartir

Un Sant Jordi formatger

21 d'abril de 2023

Aquest any Sant Jordi arriba amb una rosa, un llibre… i més de 150 formatges artesans per escollir. Vic viurà aquest cap de setmana la 15a edició del Lactium, la sisena consecutiva a l’escenari del parc Jaume Balmes. Un canvi d’ubicació que també va permetre una reformulació de la fira. La gran festa del formatge català tornarà a compaginar la degustació i venda al tall de formatges catalans amb un notable programa d’activitats lúdiques, gastronòmiques i familiars.

L’avançament de dates de la fira, que habitualment se celebrava a principis de maig, té un rerefons principal: evitar les molèsties pel borrissol que alliberen els pollancres de l’entorn del riu. Retardar-la no era aconsellable: “Formatges i calor no són bons amics”, recordava el director del certamen, Isaac Gelabert, en la presentació. Primer es va pensar en el cap de setmana del 29 i 30 d’abril, però es va descartar per evitar la coincidència amb una altra fira del ram, a Sant Pol de Mar. Finalment es va optar per solapar-la amb Sant Jordi. “Esdevé un petit repte, però ho hem mirat de convertir en una oportunitat”, apuntava el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, tot remarcant que, després de quinze anys de trajectòria, el Lactium manté “l’essència” del primer dia i la fira ha anat guanyant protagonisme: “L’Ajuntament està fent una aposta ferma per estar al costat del sector formatger”, va insistir.

Durant dissabte i diumenge, Lactium exhibirà un espai comercial i expositiu amb 30 formatgeries artesanes d’arreu del país –vuit de les quals osonenques–, amb més de 150 formatges “per conèixer, tastar i comprar”. La xifra ha reculat respecte de l’última edició –amb 40 formatgeries– possiblement a causa de l’absència de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de formatge artesà (Acrefa), un dels coorganitzadors de la fira les últimes edicions. Un canvi recent en la junta d’aquesta entitat –que plantejava noves condicions per mantenir presència a Vic– ha portat les dues parts a establir una mena de moratòria d’un any. Això també explica el perquè enguany no s’ha convocat el ja tradicional concurs de formatges de la fira. “És una peça sectorial i, sense Acrefa, no podíem assegurar les condicions d’excel·lència que tenia el concurs”, va deixar anar Gelabert, convençut de la “voluntat” de recuperar-lo de cara a l’any que ve.

Més enllà de les parades de formatges, el Lactium reunirà 15 amics del formatge amb productes agroalimentaris artesans que van des de les conserves, el vi o la mel fins a cervesa artesana. El programa torna a comptar amb un ampli conjunt de propostes festives i divulgatives distribuïdes en tres espais: l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el TxisArts i el TxisBar-Gastroteca.
Destaca l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, un dels batecs identitaris de Lactium, amb 10 activitats on el relat i la cultura del formatge artesà seran protagonistes. Menció especial per la proposta de Fet a Osona, a les 8 del vespre, que maridarà formatges de set formatgeries osonenques, a càrrec de Bernat Gurt, amb fragments de literatura femenina, que llegiran Aida Montoya i Irene Solanich. Una hora i mitja abans, promet diversió el Crucigalactium que muntaran Maria Nicolau i Pau Vidal, jugant a fer mots encreuats a través de la cuina i els formatges. Des de Bonpreu i Esclat, Joan Sabartés, director d’operacions, recordava en la presentació que ja fa sis anys que l’empresa fa costat al Lactium. “És un plaer donar suport a una fira que s’ha consolidat per oferir productes artesans de quilòmetre zero potenciant els productors i les productores i els productes de qualitat, tal com fa Bonpreu i Esclat”, va remarcar.

Des d’un vessant més lúdic, el Txis Arts tornarà a ser l’escenari més polivalent, amb tota una programació de música, espectacles familiars i presentacions. Hi actuaran la cantautora Mar Pujol, fent duet amb Bruna González, i el grup Inspira. Per la seva banda, el TxisBar-Gastroteca serà l’espai de degustació. Cada fusta contindrà cinc formatges presents, una confitura, unes galetes de cereals i una copa de vi del Celler Cap de Ruc, el vi del Lactium.

D’altra banda, el formatge convidat d’enguany serà Ossau Iraty, amb els seus formatges d’ovella de pastura pirinencs. La denominació se situa entre Iparralde i el Béarn, la zona més atlàntica del Pirineu. També hi serà present el projecte Ramats de Foc-Pau Costa Foundation. Es tracta d’un projecte que col·labora activament en la gestió i la prevenció d’incendis forestals, a través de les pastures de bestiar; fomenta l’activitat ramadera en extensiu al territori, i evita incendis a les zones on hi és present.
I tot plegat amb una fira que manté molt clars els seus objectius: “Mantenir el compromís amb la divulgació del formatge català i artesà, fomentar la demanda i consum del formatge i desenvolupar mesures a favor de les bones pràctiques en matèria de sostenibilitat i responsabilitat”, insistia Gelabert. La fira té un pressupost, estable en les últimes edicions, de 85.000 euros.

  • Compartir