• Compartir

Un regal de Nadal al paladar

Gabriel Jové
23 de desembre de 2018

Molts ja estem sotmesos a la voràgine nadalenca. Uns perquè som a l’ull de l’huracà, responsables i temerosos que tots els sopars d’empresa i de colles d’amics quedin perfectes, ja que en un període breu de temps es concentra molta feina d’aquella que ens fa sobreviure al sector hostaler els propers mesos de recuperació del postapocalipsi del Nadal. D’altres sou plenament els protagonistes: reunions, grups de WhatsApp familiars, conferències multicanal per decidir àpats, distribuir tasques i organitzar en definitiva la logística –sobretot familiar– d’aquests propers dies de celebració orgiàstica del consumisme i de la tradició dels dies de Nadal.

Us vull parlar d’un ingredient que poques cases del territori posen a taula, bé per desconeixement o bé per certa fòbia a menjar aliments que certament ens causen una mica d’aprensió. Us vull parlar de les garoines.

Aquesta menja exquisida no és sovint un recurs que trobem en aquests dies de parada de luxe a les llars d’arreu. Segur que les haureu provat en algun restaurant de peix. Les garoines són uns equinoderms, que tots coneixerem pel nom d’eriçó de mar, que són molt preuats a les zones rocoses de la Mediterrània. Es pesquen en dies de fred, perquè el que ens en mengem no és res més que les seves gònades sexuals, que formen un pentàgon de cinc meravelloses mossades plenes de mar i salitre que ens duen a l’èxtasi de Bacus.

Aquest Nadal aprofiteu per incloure un àpat original a les vostres taules, fàcil de preparar, a un preu prou raonable, ja que estem en plena temporada i que només té el handicap de treure bé aquesta carn taronjosa, de consistència etèria, i que al paladar es fon perfectament. Durant tot l’any tenim aquesta carn en conserva (a preus elevats), però ara per Nadal que tenim la màniga ampla i la butxaca foradada, paga la pena destinar uns euros per regalar a cada comensal de Nadal aquesta bocinada de mar pur.
Sobretot compreu-la ben fresca, agafeu unes tisores fines i obriu-les per la part de la boca, fins que quedi perfectament tallada tota la part plana de l’eriçó, amb una cullereta de cafè en retireu les cinc parts vermelloses-taronja que hi trobareu, recollint-les amb compte, ja que són molt fràgils, i un cop retirades, netegeu bé tota la closca, i torneu a posar la carn tal com estava. Si voleu ser més gormands, podeu cobrir-la amb una salsa holandesa, o un amaniment de verduretes ben petitones, o per als més farts (com a la foto) farcir-la amb una carbonara clàssica i gratinar-les. Per acabar: buideu unes quantes garoines, i feu uns espaguetis a l’all, i just al moment de servir hi poseu la carn excelsa de la garoina i teniu un àpat d’estrella Michelin a les vostres llars nadalenques.

I si no, com sempre us recomano, deixeu-vos seduir per l’encant d’una taula ben parada dels restaurants d’arreu del territori que, si tenen aquest equinoderm a les seves cartes, de ben segur us duran a unes bones festes de Nadal.

  • Compartir