• Compartir

Un Pratdesaba ‘de pel·lícula’

7 de juliol de 2023

Des que fa cinc anys Anna Alsina, hereva de la Casa Pratdesaba de Vic, va decidir donar visibilitat a aquest noble immoble del carrer de l’Escola de Vic –que acull al seu terrat l’històric observatori del seu besavi, l’eminent astrònom Josep Pratdesaba (1870-1967)– la finca no ha deixat de transmetre inputs positius de vitalitat i obertura a la ciutat.

A banda de reparar la teulada i, recentment, la mateixa cúpula –que aviat serà visitable–, un grup d’amics aficionats a la història fa mesos que treballen en la catalogació de la gran quantitat de documentació que la família conservava dins la planta noble. Entre les moltes sorpreses que van apareixent, hi ha vuit pel·lícules de cinema de 9,5 mm, algunes de les quals amb imatges inèdites de notable valor històric. La majoria de cintes són de caràcter domèstic i no estan datades. Al llarg d’una setantena de minuts, s’hi poden veure imatges familiars, comunions, un casament a Sant Esteve de Granollers de la Plana, un ball de gegants i capgrossos al santuari de Rocaprevera de Torelló, a l’exterior del monestir de Santa Teresa de Vic i del Portalet, o de festes a la plaça de la Catedral.

Hi ha dos fragments, però, d’especial rellevància. En el primer es pot veure el mateix Pratdesaba treballant des de la cúpula de l’observatori, en les que serien les úniques imatges en moviment que consten de l’astrònom, possiblement dels anys 50. El segon està gravat a la Font del Desmai de Folgueroles i s’hi poden veure des del canonge Jaume Collell fins a Martí Genís o Josep Salarich, avui declarats Vigatans Il·lustres, o l’advocat Joan Anglada. Les imatges podrien datar a l’entorn dels anys 20 del segle passat.

Fa uns dies, aquestes pel·lícules, degudament digitalitzades, es van mostrar a un reduït grup d’una trentena de persones –a la Sala de Dones dels Dolors de Vic– per mirar de continuar recollint informació del context de les imatges. Casa Pratdesaba està treballant per poder penjar pròximament les pel·lícules a la seva pàgina web a fi que tothom en pugui gaudir. També es volen catalogar les 300 plaques fotogràfiques i els més de 2.000 negatius que s’han trobat als arxius familiars.

Continuen les visites guiades

Un altre dels símptomes de la voluntat d’obertura de la Casa Pratdesaba a la ciutat són les visites guiades que, des de fa un any i mig, s’hi van programant puntualment. Diumenge passat, en plena festa major, el guia turístic Xavier Cervera –que està col·laborant en la difusió del patrimoni Pratdesaba juntament amb Toni Ylla-Català– en va protagonitzar una. El recorregut esdevé un autèntic viatge al Vic de fa un segle, perquè la casa s’ha conservat tal qual tots aquests anys. “És un niu de sorpreses”, va anar detallant Cervera, tot mostrant les diferents estances de la sala noble, inclòs el jardí i la capella, mentre anava detallant apunts de la vida de l’eminent astrònom. La casa va estar habitada fins l’any 2002, quan en va marxar l’anterior propietària, la difunta Montserrat Viver, tieta d’Anna Alsina.

  • Compartir