EL VIOLÍ D’EN LEV. UNA AVENTURA ITALIANA
Autora: Helena Attlee
Traducció: Albert Nolla
Editorial: Quaderns Crema
Lloc i any d’edició: Barcelona, març del 2023
Pàgines: 280
Helena Attlee (Kent, 1958) és autora de no ficció i escriptora de llargmetratges. Coneguda internacionalment pels seus treballs sobre Itàlia i la seva vida cultural. L’editorial Acantilado ha publicat El país donde florece el limonero i La historia de Italia y sus cítricos (2017).
Endinsats en la lectura d’El violí d’en Lev podrem evocar obres on el violí ha tingut un paper rellevant. Destaquem El violí d’Auschwitz, de M. Àngels Anglada (1994), i Jo confesso, de Jaume Cabré (2011).
H. Attlee articula la seva obra tot imitant l’estructura formal d’una simfonia: preludi, quatre moviments i coda. Al preludi hi descriu les sensacions viscudes en escoltar per primer cop el violí i sentir l’irracional afany de cercar l’origen de l’instrument. El primer moviment se centra en la ciutat de Cremona i el món artesanal dels lutiers més emblemàtics: Nicolò Amati, Guarneri del Gesù, Stradivari… En el segon ens descobreix les vides dels violins litúrgics i els seus intèrprets. Presenta el comte Ignazio Alessandro Cozio (1755-1840) com el primer col·leccionista del món, expert en violins, i Luigi Tarisio (1790-1854), iniciador del comerç internacional de violins cremonesos. El tercer moviment està dedicat als violins “italians antics”, al seu comerç a l’època moderna i a la diàspora que patiren. Sense oblidar els violins romanesos i la música popular. En el quart investiga sobre el destí dels italians antics durant la Segona Guerra Mundial i la posterior revifalla de Cremona. Puntualitzarà sobre la diferència entre còpies i falsificacions i com la dendrocronologia facilita la recerca de l’origen històric d’un instrument.
Helena Attlee encisada pel so del violí d’en Lev (nom del propietari antic) inicia un llarg viatge des de Cremona a la ciutat russa de Rostov. El llibre és la història del relat del seu periple geogràfic. Amb una prosa fascinant i commovedora, amalgama amb enginy esdeveniments personals i erudició, fruit d’una ingent recerca documental. En l’afany de descobrir la història oculta en la veu del violí, s’endinsarà en un munt d’universos inèdits: lutiers, prínceps, instrumentistes, científics, ebenistes, compositors, rodamons… Sense oblidar el rol dels boscos italians de Panneveggio i el recorregut de la fusta fins a les mans dels lutiers.
La connexió de H. Attlee amb la música la inicià quan el violinista Greg Lawson començà a tocar el violí d’en Lev en un concert. D’aquell instant va brollar l’obra que tenim a mans. Gaudim-la!