• Compartir

Un nou espai escènic a Ribes

8 de març de 2024

El 16 de febrer, l’actor taradellenc Jordi Font i la realitzadora ribetana Nina Solà van obrir les portes d’un nou espai per a les arts escèniques, i per a moltes altres iniciatives culturals, amb la recuperació d’un edifici situat al peu del cremallera i del castell de Sant Pere, ben a prop de l’estació del centre de Ribes de Freser.

La Cremallera és el nom d’aquest projecte ambiciós i únic a la comarca que posa a disposició diversos espais per a la creació, producció i exhibició d’obres de teatre, de dansa o audiovisuals. La rehabilitació d’aquest edifici antic, que havia estat molí, caserna, fusteria, teler i fins i tot escola, ha comptat amb una ajuda de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya a través de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura.

A la planta baixa, hi trobem un espai polivalent, un cafè teatre amb capacitat per a una cinquantena de persones. L’edifici també conté cinc apartaments i un espai de treball, per a unes vint persones que hi vulguin dur a terme una residència de creació. I al pis superior hi ha un ampli espai d’assaig.
“No hi ha cap projecte com aquest al Ripollès o a territori proper”, diu Jordi Font, que amb Nina Solà va crear la companyia Mambo Project, Cal Teatre i Cia. Jordi Font. “Volem descentralitzar la cultura. Sempre hem volgut portar la cultura als pobles, com hem fet amb l’obra Iaia, de la qual ja hem fet més de cent representacions. A més, volem potenciar els intercanvis amb d’altres companyies. Per al procés de creació de qualsevol artista és un component molt atractiu poder treballar una obra en un espai com aquest, en un poble del Pirineu, com Ribes.”

Nina Solà, que és nascuda a Ribes, explicava que “és un projecte que no ha d’estar tancat en si mateix, sinó que volem que sigui un espai que permeti la trobada, que interactuï també amb l’entorn, amb la gent de Ribes i de la vall promovent experiències conjuntes, volem que se’l facin seu”. “Ens agradaria potenciar la línia de petit format, que és la nostra. Tot l’espai està al servei de la creació de cada artista”, afegeix Font.

El primer contacte d’aquest espai amb el públic va ser el passat dia 23 de febrer amb l’espectacle Man mano il tempo scorre, de l’actriu Elaine Grayling, que va poder estar una setmana a La Cremallera per donar forma a una performance participativa que evocava els seus orígens napolitans i els records d’infantesa.

  • Compartir