• Compartir

Un museu únic per descobrir com funcionaven les antigues fargues catalanes

23 de desembre de 2022

A la Farga Palau es va parar el temps l’any 1978, quan va tancar. Allà es van quedar les eines, els dos grans martinets –els martells per picar el ferro– i tot el que feia possible el seu funcionament. S’acabava així una història documentada des de principis del segle XVII, quan era una de la vintena de fargues del Ripollès on s’obtenia ferro. No en quedava cap altra a Catalunya completa, amb tots els seus elements. La insistència de l’Ajuntament de Ripoll de l’època, presidit per l’alcalde Pere Jordi Piella, i la voluntat de la família propietària van fer possible salvar aquell patrimoni únic, que l’any 1997 finalment era adquirit pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica (Mnactec) com a part de la seva xarxa.

Des del moment en què va estar condicionat per a les visites, l’any 2006, el repte era fer-les més fàcils. La dimensió de la Farga Palau no fa possible que tingui personal al seu càrrec ni horaris regulars d’obertura, i s’havia d’esperar sempre a les visites guiades. Des d’aquesta setmana, però, un sistema que es posa en pràctica per primer cop a Catalunya fa possible que els mateixos visitants es puguin gestionar l’accés, amb suport del Museu Etnogràfic. El finançament del programa europeu transfronterer Pyrfer (Pyrenées du Fer), en col·laboració amb l’Ajuntament de Ripoll i la Generalitat, ha fet possible la instal·lació del sistema d’entrada i la sincronització amb la il·luminació, videovigilància i pantalles on es projecten dos nous audiovisuals que expliquen els antics processos d’obtenció del ferro i la història del lloc.

La Farga Palau de Ripoll
La Farga Palau de Ripoll

L’atractiu principal de la farga són els dos grans martinets, els martells accionats per energia hidràulica amb els quals es treballava el ferro. “És una nova fase en la història de la Farga Palau”, va explicar Jaume Perarnau, director del Mnactec, que també va confirmar que s’han iniciat els tràmits per declarar-la Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Tant Perarnau com Joaquim Colomer, tinent d’alcalde de l’Ajuntament, van remarcar que el projecte continuarà amb noves fases: primer, el condicionament de les tres basses que proveïen d’aigua la farga (que es troben encara a la part del darrere) i després, el de la filera de cases adjacent, que l’Ajuntament ja va adquirir i que servirien per posar-hi serveis relacionats amb l’activitat museística. Roser Vilardell, directora del Museu Etnogràfic, situa aquesta fase a “mitjà o llarg termini”, però creu que “el conjunt de la Farga Palau té llarg recorregut”.

El Departament de Cultura farà a partir d’ara un seguiment de com funciona el nou sistema de visites, que no és desconegut en altres llocs d’Europa però sí pioner a Catalunya. Si la valoració és positiva, es vol “fer extensiu a altres llocs del país”, va dir Sònia Hernández, directora general de Patrimoni.

Un codi que s’obté al Museu

Els visitants que vulguin accedir a la Farga Palau podran fer-ho a partir d’ara passant primer pel Museu Etnogràfic de Ripoll. Allà els facilitaran un codi que, introduït a l’entrada de la Farga Palau, els obrirà la porta. S’encendran els llums i s’activaran els dispositius tàctils perquè puguin veure els dos audiovisuals. A la fotografia, la directora general de Patrimoni, Sònia Hernández, introduint el primer codi per a la visita.

  • Compartir