Un llibre repassa 40 anys d'història del comerç de les Franqueses
  • Compartir

Un llibre repassa 40 anys d’història del comerç de les Franqueses

26 d'abril de 2024

Quatre dècades d’història del comerç de les Franqueses, les que van de 1939 a 1979, explicades a partir de testimonis orals, documents i fotografies de l’època. És el fil conductor de Rere el taulell. El passat comercial de les Franqueses del Vallès, 1939-1979, el 21è llibre de la Col·lecció Les Franqueses, obra de les especialistes en gestió i ordenació del comerç urbà Eva Elhombre Recto i Núria Blancher Pach.

El volum es va presentar divendres passat a l’espai Can Prat dins dels actes previs de la Diada de Sant Jordi. El llibre s’estructura en 31 capítols explicats en forma d’històries, agrupats a partir dels cinc pobles que formen el municipi de les Franqueses.

D’aquesta manera, traça de forma cronològica l’evolució del comerç de proximitat a la població des d’un període tan convuls com van ser les acaballes de la Guerra Civil i l’inici de la dictadura franquista, fins al moment en què es va començar a definir un nou model de comerç tot just iniciada la transició.

S’hi pot llegir la història de botigues que ja no existeixen, també d’altres que han sobreviscut el pas del temps. A més, s’explica el recorregut d’aquelles nissagues familiars que han regentat aquests locals. En conjunt, el llibre dibuixa un mapa d’aquells comerços que han definit l’evolució i el creixement de les Franqueses.

Fitxes de tots els comerços

Cada comerç documentat a l’obra té una fitxa pròpia amb informació escrita i material gràfic. Sempre que ha estat possible, les autores l’han completat amb testimonis orals que parlen dels establiments i de les persones que hi havia a banda i banda dels seus taulells, però també posen de manifest el paper social del comerç.

“Volíem destacar el valor del comerç més enllà de la venda”, va dir Blancher durant la presentació. “El comerç de proximitat no és aquell on pots arribar sense necessitat d’agafar el cotxe, sinó aquell on, quan entres, et coneixen pel nom”, va afegir Elhombre.

Entre els comerços documentats al llibre, hi ha el Forn de Pa Rovira, la Farmàcia Pilar Jiménez, Can Baldiri, Can Serra, Ca la Càndida, Ca la Rosalia, la Llibreria González, Cal Forner, L’Hostal, Ca l’Espernat o el concessionari automobilístic Eutrasa.

A l’acte de presentació també hi van assistir l’alcalde, Juan Antonio Corchado, el regidor de Cultura, Àlex Vega, la regidora de Comerç, Mar Gallego, i la presidenta de l’associació de comerciants LF Comerç, Estel Armengol.

  • Compartir