• Compartir

Un llibre recull la història de 60 ermites del parc del Montnegre i el Corredor

27 de gener de 2023

L’ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós, a Llinars, i l’església vella de Vilalba Sasserra van acollir el cap de setmana passat, la presentació del llibre 60 ermites del Montnegre i el Corredor, amb textos de Daniel Rangil i fotografies de Joan Ferrer. Van ser les dues primeres presentacions que es feien en dos dels edificis que apareixen en el llibre.

L’ermita de Sant Cristòfol de Can Bordoi, a Llinars

L’obra és fruit del treball en equip de l’entitat Calella en Marxa. La iniciativa sorgeix a partir del Mapa de les ermites oblidades del Montnegre i el Corredor de Daniel Ranguil, que aplegava un total de 17 edificis de culte abandonats.

L’ermita de Sant Martí de Montnegre, a Sant Celoni


Inspirant-se en el projecte “100 cims” de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, va començar el repte de fotografiar 30 ermites del Montnegre i el Corredor i compartir-les a la xarxa. Es va crear una comissió gestora amb 11 persones i es va decidir fer un llibre ampliant-ho a 60 edificis religiosos.

L’ermita de Santa Maria de Malanyanes


Primer de tot es va delimitar la zona. Es va decidir que fos la compresa entre la Tordera, la riera d’Argentona, el Mediterrani i l’autopista A-7. Aquesta delimitació fa que en quedin fora 44 edificis religiosos. Com el cas d’alguns de Llinars, Vallgorguina, la Roca o Sant Celoni.

Les 60 ermites estan repartides entre 15 municipis del Maresme, 1 de la Selva i 5 del Vallès Oriental. “És un llibre de treball que te’l pots emportar. És un repte”, explica Ferrer.

Els objectius de la guia són assolir la descoberta de les ermites, planificar rutes, conèixer l’arquitectura religiosa de la zona, recórrer el parc i col·laborar en la recuperació de la memòria històrica. En aquesta llista no s’inclouen les que són a l’interior de nuclis urbans, tret d’alguna excepció.

En total, segons Ferrer, hi ha 196 edificis religiosos a la zona entre ermites, esglésies, capelles i fins i tot un santuari, però el repte només contempla les 60 de la guia. Rangil explica que “hi ha moltes ermites amb antecedents romans.”

Sant Esteve del Coll, a Llinars


L’agrupació d’aquests edificis religiosos no respon a cap unitat històrica però sí a un punt de vista geogràfic. Cada ermita té una fotografia i un text descriptiu. Al final de llibre hi ha una llista exhaustiva de tots els edificis religiosos d’aquesta zona, plànols amb la localització de les 60 ermites i un full de control de les ermites visitades on s’hi pot apuntar el dia que s’ha visitat.
llinars, Sant Celoni, la Roca, Vallgorguina, Llinars i Vilalba.


Del Vallès Oriental hi ha les ermites de la Mare de Déu de Lurdes de Pocafarina, Sant Cristòfol de Can Bordoi, Sant Esteve del Coll, Sant Sadurní de Collsabadell i Sant Sebastià de Puigpedrós, a Llinars; Sant Cebrià de Fuirosos, Sant Esteve d’Olzinelles, Sant Llorenç de Vilardell, Sant Martí de Montnegre i Santa Maria de Montnegre, a Sant Celoni; Santa Maria de Malanyanes, a la Roca del Vallès; Sant Genís de Tapioles i Santa Eulàlia de Tapioles, a Vallgorguina, i l’Església Vella, a Vilalba Sasserra.

  • Compartir