• Compartir

Un jardí d’orquídies a Taradell

24 de maig de 2024

Des del 23 d’abril Can Granada s’ha convertit en la seu del Taradell Jove i també s’hi pot trobar un jardí d’orquídies autòctones que ha realitzat el Grup de Naturalistes d’Osona i el Grup Orquidològic de Catalunya. Amb la supervisió de Pere Espinet, també hi ha col·laborat un grup d’alumnes de tercer d’ESO de l’Institut de Taradell en el marc de l’assignatura de Serveis Comunitaris.

La presència d’orquídies és un dels indicadors de la bona salut de les terres. Les orquídies constitueixen un dels elements més interessant de la biodiversitat de cada municipi, ja sigui per la seva biologia singular, la seva bellesa i la seva varietat. “Al jardí d’orquídies de Taradell hi volem reproduir uns hàbitats adients a les nostres orquídies, per preservar-les, estudiar-les i donar-les a conèixer”, explica Espinet, que afegeix que “es tracta d’un jardí d’orquídies autòctones de la comarca i inèdit, perquè no n’hi ha gaires, és una planta de mal conrear”.

Espinet, experimentat estudiador i coneixedor de les orquídies, explica que “a Osona n’hi ha 63 espècies” i que “als voltants de Taradell, més de 40”. Al jardí instal·lat a Can Granada (a la part que dona al carrer Ramon Pou) n’hi podem trobar una trentena d’espècies. Les orquídies són unes plantes que comencen a florir al mes de març i ho poden anar fent fins a l’estiu. Espinet explica que també hi ha excepcions ja que “per exemple, n’hi ha una que floreix a la tardor”.

Una de les peculiaritats del jardí d’orquídies de Taradell és que “hem intentat reproduir els tipus de terra d’hàbitats, els sòls”. Per exemple, hi podem trobar marga calcària típica de la zona de Mont-rodon; un altre espai amb la típica terra vermella-argilosa de la zona del Vilar, o gresos com els que hi ha a Rocafarigola o a l’Enclusa; la resta és la que ja hi havia al jardí de Can Granada, que es troba al centre de Taradell. El jardí, a banda de les orquídies, es complementa amb altres plantes típiques de Taradell.

Precisament, una de les rutes de Cultura en marxa d’aquest mes de maig servirà per descobrir les orquídies que habiten a Taradell. Serà el proper 30 de maig en una ruta que conduirà Pere Espinet i que començarà a les plaça de les Eres, passarà per la zona de la Codina i el Pujol i acabarà al jardí d’orquídies de Can Granada.

  • Compartir