• Compartir

‘Un hombre fiel’, de Louis Garrel

Joan Salvany
5 de juny de 2019

Preocupats per la longevitat i la pensió, en viure 120 anys, si l’amor durés tant. Els triangles només funcionen si dos dels angles no es coneixen, segons el guió de Jean Claude Carrière. Marianne i Abel festejaven fins que ella el va abandonar pel seu millor amic, Paul, amb el qual poc després va tenir un fill. Vuit anys després, Paul mor. Marianne es retroba amb Abel i ambdós decideixen reprendre la seva relació. Això provocarà la gelosia de Joseph, el fill de Marianne i Paul. A més, també patiran l’oposició d’Eva, la germana de Paul, que des de jove ha estat enamorada en secret d’Abel i ara farà qualsevol cosa per destruir aquest romanç i aconseguir que es fixi en ella.

Les coses desitjades molt temps deixen d’interessar quan les tens. Mentre que en la seva primera pel·lícula com a director (Los dos amigos) l’actor Louis Garrel (Mal genio) explicava una història de persones que s’esforçaven per expressar els seus sentiments, en la seva segona experiència rere les càmeres fa tot el contrari i mostra un grup de personatges que dubten i oculten les seves emocions.

Diu el director actor de penetrant mirada que ha de ser tractat com un nen de poca edat, i que en cansar-se d’aquest estat és quan pot posar-se rere la càmera. Un hombre fiel aborda un tema tan quotidià com les relacions amoroses amb més enginy i ironia que melancolia o melodrama. Compon una divertida comèdia que, si bé no arrenca riallades, sí que permet a l’espectador identificar-se amb els seus protagonistes i gaudir amb les anades i vingudes de parelles trencades, recompostes o desitjades, els vertaders pensaments de les quals són expressats a partir d’una omnipresent veu en off.

El mateix Garrel es reserva el paper principal d’aquesta pel·lícula, premiada al Festival de Sant Sebastià, on forma un triangle amorós amb Laetitia Casta (No molestar), parella real de Laetitia, com la seva exnòvia i mare d’un gelós nen de 8 anys interpretat pel debutat Joseph Engel i Lily-Rose Depp (La bailarina) en la pell d’una jove disposada a tot per enamorar-lo.

Sembla un deixeble de Truffaut amb el seu drama còmic amb accés a tots els públics. Triangle en què el vèrtex secret és amic íntim de tots dos. Los dos amigos és el seu anterior film, que genera dubtes sobre el fill de la parella. El trencament d’un dels angles provocarà que, obert, l’equilàter es compliqui. Un bon estudi dels vectors de la geometria humana i de com es desvela la presència d’un altre bon nombre de graus de confiança i infidelitat.

  • Compartir