• Compartir

Un Festus a Torelló amb 25 propostes

26 de maig de 2023

Tant se val que coincideixi en vigília d’eleccions municipals. El darrer cap de setmana de maig és el del Festus, des que l’any 2021 va canviar de data, i Torelló es prepara per a la 26a edició del festival. Entre divendres i dissabte, seran 25 propostes de dansa, teatre, música, circ i arts plàstiques les que s’escamparan per la vila. “És la quantitat que podem assumir”, explicava el director artístic del Festus, Blai Marginedas, en la presentació. I amb el denominador comú de la novetat, la singularitat i, en alguns casos, el risc creatiu.

L’estrena del Festus la marcarà un creador que compleix tots aquests requisits, Guillem Albà, que aquest divendres representarà en tres sessions el seu nou espectacle, Ma solitud. Minimalista, de durada i de concepte, és “un treball d’objectes”, amb les mans com a element central, un retorn als seus orígens escènics. I serà també l’únic espectacle de pagament del Festus, amb una entrada de 3 euros a l’aparcament del carrer Capsavila. També divendres hi ha una estrena teatral, la del monòleg Simona, amb text d’Albert Pijuan, direcció de Carla Berrocal i interpretació de Gemma Castell. Es posa en la pell d’una dona que viu al bosc, aïllada, “una persona que ha patit molt i que inicia el monòleg per explicar la seva transformació”, la que l’ha portada a la resiliència. I amb el rerefons del maltractament, del bullying quan encara no s’havia donat aquest nom.

L’apartat musical del Festus s’obre amb la banda emergent Hatxe & The Curlys en la seva estrena, una banda amb seu a Girona però amb una relació especial amb Torelló. Hi passaran també el grup de rock alternatiu basc Ezpalak o la banda anglesa de math rock Delta Sleep, un dels atractius internacionals d’aquesta edició. La música urbana hi serà present a través de la barcelonina Elane, amb un música amb reivindicació feminista i presentant el seu primer treball, Metamorfosis.

ESTRENA OSONENCA

El circ és una part destacada en l’oferta escènica d’aquest Festus. Amb la companyia francesa Entre Nous, que presentarà a la plaça Nova Cirque Entre Nous, un espectacle basat en les acrobàcies en pals. I també amb estrena osonenca: Flying Pikmis, una creació sorgida “d’un treball paral·lel entre la companyia Si Lo Sé No Me Cuelgo i Galdric Plana (Godai Garcia)”, explica Marginedas. Ho posen en escena Marta Erra, Jordi Montmany, Gabriela Fernández, Maria Vilar i el mateix Galdric Plana aquest divendres en una única representació que es farà a la plaça Nova. I en un apartat inclassificable entre l’espectacle i la instal·lació se situa Maña de la Cia. Manolo Alcántara, que parla de la transmissió de coneixements fent servir com a símbol una construcció que es fa a ulls de l’espectador.

  • Compartir