• Compartir

Un dia que el món va trontollar

Núria Tomàs Mayolas
11 de desembre de 2021

L’àlbum il·lustrat que us presentem aquesta setmana ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or Infantil 2021. És una proposta d’Alba Dalmau i Cinta Vidal, dues joves autores, amigues, que han unit els seus talents per transportar-nos cap a uns paisatges canviants i ingràvids, on tothom viu solitàriament acompanyat. Ens conviden a acceptar la inestabilitat i el desordre en les nostres vides, a mirar el món des de perspectives diferents, a capgirar el nostre pensament. Fan també un homenatge “a tots els gats del món”, a aquella calma contemplativa que tenen mentre nosaltres ocupem sempre el nostre temps.

Tot va començar un dia que el món va trontollar. Va haver-hi una gran sacsejada, tot va volar pels aires, i, quan els tremolors es van aturar, tot estava descol·locat.

Aparentment tothom continuava fent la seva vida, però la Caliua –una gata poruga– aquell dia va desaparèixer. I no va ser l’única. De fet, la Caliua, a la vida real viu amb la Cinta.

Vidal és l’autora de les pintures que il·lustren el text. El seu pinzell dona forma a hàbitats amb escenes quotidianes i edificis d’escales impossibles on uns viuen del dret i els altres del revés, tots ben encaixats. Alba Dalmau s’hi ha inspirat per escriure’l: les seves paraules recorren aquests espais, pàgina a pàgina, i donen veu a la Cinta, que va preguntant aquí i allà per la seva gata. Alba Dalmau es va iniciar en l’escriptura de ben jove. Tenia 24 anys quan es va publicar la seva primera novel·la, Volenska (Ed. Pagès, 2011), i també dona classes de creació literària al Laboratori de Lletres de Barcelona. Amb aquest àlbum il·lustrat s’ha endinsat per primer cop en la literatura infantil i juvenil. Cinta Vidal es va formar com a il·lustradora a l’Escola Massana, però amb 16 anys va entrar d’aprenent al taller d’escenografia dels germans Castells i l’experiència de treballar en grans formats l’ha portat a dedicar-se principalment a fer murals. N’ha fet a Catalunya, al Japó, a Hawai, a Hong Kong, al Canadà i als Estats Units.

Bindi Books és un segell editorial de literatura infantil i juvenil que ens fa mirar el món amb uns altres ulls. Un bindi és el petit punt que algunes persones es col·loquen al front, a l’Índia, i simbolitza la saviesa, la concentració i la capacitat per veure més enllà, tal com fan en aquest llibre aquestes dues joves autores.

  • Compartir