• Compartir

Un clàssic que cal descobrir

30 de maig de 2024

La tortuga d’en Hans
Autor: Pere Martí i Bertran
Il·lustradora: Carmen Queralt
Editorial: Barcanova
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2004
Nombre de pàg.: 64

Vint anys i més de 30.000 exemplars publicats, pocs llibres de literatura infantil i juvenil editats a Catalunya fan tot aquest recorregut. Són molts, els nens i nenes de segon de primària que l’han llegit. Són moltes, les escoles que han convidat Pere Martí i Bertran, curs rere curs, a parlar-ne.

El relat ens parla d’una tortuga mediterrània, autòctona de la Costa Brava, que va a parar accidentalment a Alemanya, a les mans d’un nen, en Hans, que la cuidarà. Un dia, però, el pare li regala un llibre sobre aquests rèptils, i pren consciència de la importància que la seva amiga retorni al seu hàbitat natural. A partir d’aquell moment, farà mans i mànigues per fer-ho possible, amb la complicitat del pare i la mare, tot i que haurà de ser pacient.

Pere Martí i Bertran, amb la seva mirada sensible i la seva destresa narrativa, transforma la vida quotidiana dels protagonistes en una aventura on les decisions personals i les accions concretes que es duen a terme en marquen el pas. L’escriptor busca que el lector gaudeixi, no obstant també posa sobre la taula qüestions que el facin reflexionar, com ara la necessitat de respectar la natura, la curiositat per la cultura d’un altre país, l’empoderament, el diàleg entre generacions, l’acceptació del pas del temps, o el fet de viure les vacances com un període que permet afrontar situacions que ajuden a madurar. També hi trobem un homenatge a la literatura, ja que el desencadenant de les decisions d’en Hans és justament la lectura d’un altre llibre, escrit als anys vuitanta, que l’autor admira: Retorn al país de les tortugues, d’Irina Korschunow.

Les il·lustracions, de Carmen Queralt, estan realitzades amb ceres, una tècnica molt expressiva amb la qual la il·lustradora representa les formes amb textures boniques i càlides. Preval la seva intenció de mostrar les emocions dels personatges i crear imatges divertides, que dinamitzin estèticament la lectura, davant la voluntat d’establir una correspondència amb el to realista i ple de detalls de la narració.

El llibre La tortuga d’en Hans, que també podem trobar traduït al castellà, per M. Jesús Casado (Anaya, 2011), i publicat en braille amb il·lustracions tàctils (Centre de Recursos Joan Amades, ONCE, 2006), va fent a poc a poc el seu camí. Esperem que per molts anys més continuï enganxant els petits lectors.

  • Compartir