• Compartir

Un clàssic que cal descobrir

23 de maig de 2024

Paisatge Barroc. L’art a Catalunya durant els segles XVII i XVIII
Autora: Maria Garganté Llanes
Editorial: Farell Edicions
Lloc i any d’edició: Sant Vicenç de Castellet, Barcelona, 2023
Pàgines: 144

El barroc és un art de la representació, i sovint recarregada, però de la contemplació n’emergeix una subtilesa inesperada. Me’n vaig fer cabal els anys que amb la família vaig estiuejar al Priorat: em quedava encantada davant les portalades que contrastaven amb la factura més senzilla de les seves esglésies, així com vaig viure una l’apoteosi visual en la visita a la llavors en ruïnes cartoixa de Scala Dei: una immersió en les aigües de la monumentalitat barroca que es retallava en el cel blau i reverdia en les herbes enfiladisses que justament l’estètica barroca reprodueix amb la gran magnificència, per exemple, de les columnes salomòniques.

Amb aquestes imatges al cap a les quals he anat afegint els fastuosos retaules de l’esglésies de Cadaqués, Arenys de Mar i en la més propera de Santa Maria de la Geltrú, la porta del recinte del monestir de Santes Creus o la Capella dels Dolors de Mataró, vaig visitar el Museu del Barroc de Catalunya, que fa poc que ha obert les portes a Manresa.

Pintures, gravats, vidres, escultures, exvots i fragments de retaules omplen els ulls dels visitants en una festa de l’art dels segles XVII i XVIII, un paisatge artístic i cultural que sempre hem tingut a la vista i que amb una mirada postmoderna potser no hem valorat com caldria. En les peces exposades en aquest itinerari pel nostre barroc s’hi descobreixen, en efecte, les perles amagades en l’enlluernament i vistositat d’un art en què el pa d’or daurava imatges religioses i escenes bíbliques: figuracions de la història sagrada que vam aprendre a l’escola i a la catequesi i que ens retorna en imatges de bellesa tan serena com l’escultura de Santa Anna amb la petita Maria a la falda, o la de Sant Francesc jacent, o la més expressiva encara imatge de Sant Josep Oriol. En aquesta època d’un art tan representatiu ressalta el treball d’artesans de la ceràmica, dels esgrafiats, dels estucs, dels daurats.

Ara fa un any que la professora Maria Garganté va publicar un llibre de referència en aquest camp: Paisatge Barroc (Farell Edicions), que il·lustra de forma magnífica el barroc català present a tot arreu del país, també en la silueta de molts dels campanars de les seves esglésies, i en el record desgraciadament només fotogràfic de tants dels retaules que es van cremar durant la Guerra Civil.

  • Compartir