• Compartir

Un clàssic que cal descobrir

9 de maig de 2024

CELS DE NIT
Autors: poemes: Teresa Costa-Gramunt i Carles Duarte
Obres plàstiques i ceràmiques: Carme Riera i Eulàlia Sayrach
Editorial: Pagès editors
Lloc i any edició: Lleida, 2024
Pàgines: 85

Cels de nit, publicat per Pagès editors, és un llibre treballat a vuit mans o, potser fora millor dir, a quatre cors. Es tracta d’una publicació en un elegant format horitzontal on una visió artística i poètica de la realitat es donen la mà en una connexió amb el misteri de la Creació, tal com ho remarca Oriol Pi de Cabanyes al pròleg: “Aquí tenim quatre aproximacions creatives al misteri que ens corprèn als cels de nit”, fent una clara al·lusió al títol del volum que reuneix poemes de Teresa Costa-Gramunt inspirats en les obres plàstiques de la pintora Carme Riera i poemes de Carles Duarte inspirats en les obres ceràmiques d’Eulàlia Sayrach.

És sempre fructífer el diàleg entre les diverses disciplines creatives quan es produeix un diàleg en profunditat entre artistes, conversa sacra que, com la blanca llum nocturna, o com la diàfana llum diürna, traspassa l’opacitat del paper. En aquest moment de la visió s’eixampla la mirada de l’artista, i mitjançant la seva obra també s’eixampla la visió del lector i l’espectador. Resulta visible a Cels de nit la sinergia creativa que s’ha produït en l’elaboració d’aquest llibre que és més que un llibre: és un àlbum on les imatges pictòriques i ceràmiques parlen i els poemes donen visibilitat a un discurs de natura interior, espiritual, en què es recrea a través de formes artístiques la meravella i la contemplació del món, l’encant i la bellesa de la natura que es percep pels sentits tant corporals com espirituals en una autèntica comunió amb el seu respir, l’alè que va donar lloc a l’inici de la vida.

Quan obrim camins en el nostre cor, quan en som receptius, l’art ens posa en contacte amb l’ànima del món i en sentim el batec terral, però també el batec celeste: aquell silenci sonor que embolcalla l’existència de l’univers amb un vel de misteri. A la contemplació d’aquest silenci fèrtil ens conviden Teresa Costa-Gramunt i Carme Riera, Carles Duarte i Eulàlia Sayrach en una feliç conjunció creativa a vuit mans, o a quatre cors tal com escau a la respiració del cosmos que reflecteixen les obres plàstiques de Carme Riera i les obres ceràmiques d’Eulàlia Sayrach on es conjuguen de manera harmònica blaus i coures, or i foc, plata i verd, relleus i ocres irisats en un camp de sentiments i d’estrelles, de geometries i números sagrats.

  • Compartir