• Compartir

Un clàssic que cal descobrir

18 d'abril de 2024

LA CRISI DE LA NARRACIÓ
Autor: Byung-Chul Han
Editorial: Herder
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2023
Pàgines: 105

Hi ha dos autors actuals amb qui mantinc una relació ben diferent: Michel Onfray i Byung-Chul Han. Tots dos venen molts llibres de filosofia. I és curiós que Han ho faci, sobretot, a l’Estat espanyol i a l’Amèrica del Sud. Onfray és molt reconegut a França, tot i que la seva obra ha estat ben traduïda al català i al castellà. Amb Onfray hi mantinc una clara complicitat i l’he llegit amb continuïtat. Han em costa. Em cau de les mans. Tot i que el seu darrer llibre traduït al català trobo que és bo.

Ambdós acaben de treure dos llibres cadascun. Onfray, Le fétiche & la marchandaise (Bouquins, 2023) i Las razones del arte (Paidós, 2023). Han, La crisi de la narració (Herder, 2023) i La tonalidad del pensamiento (Paidós, 2024). Són textos que es complementen a l’hora d’analitzar, des de perspectives diferents, l’absurditat de la societat actual. La nostra incapacitat, cada dia més aguda, per construir la pròpia memòria i per desplegar la nostra sensibilitat: per tenir món interior i per tenir vida en comú. I en ambdós casos dediquen un dels llibres a parlar-ne a través de l’art, tot i que en el cas de Han el llibre editat per Paidós no el recomanem pas, tot i que serveix per conèixer les interioritats del pensador: les seves dèries, les seves fòbies i el seu misticisme.

A Le fétiche & la marchandaise Onfray fa un retrat precís i agre de com som i de les accions que caracteritzen aquesta societat occidental que tot ho transforma en un pur fetitxe: en mera mercaderia de baixa qualitat. També els sentiments, les emocions i els valors. En el llibre de Han publicat a Herder (que és el que recomanem), el pensador analitza la incapacitat actual per generar relat individual i col·lectiu. I ho fa amb una erudició ben travada. La frase que uneix els treballs i les reflexions d’Onfray i Han la trobem a la pàgina 47 del llibre de Herder: “Les xifres no narren res. El terme narratives numèriques és un oxímoron. La vida no es pot narrar en forma d’esdeveniments quantificables”.

L’altra gran idea que recorre aquests textos i que volem presentar com a botó de mostra la trobem en aquest mateix punt central del llibret de Han: “Les stories es configuren per aportar informació. Fan desaparèixer la narració […]. El phono sapiens pensa que només juga, però en realitat l’exploten i el manipulen completament”. I és que en la vida humana és millor saber enllaçar que dedicar-se a acumular (desigs, diners, parelles o amistats).

  • Compartir