• Compartir

Un clàssic que cal descobrir

1 de març de 2024

Teresa Costa-Gramunt

PER QUÈ, DALÍ?
Autors: Javier Sierra, Antonio López, Montse Aguer i altres
Editorial: Planeta i Fundació Gala Salvador Dalí
Any i lloc d’edició: Barcelona, 2023
Pàgines: 190

Després d’haver declarat amb el seu histrionisme habitual: “El surrealisme soc jo!”, quan Salvador Dalí va tornar dels Estats Units per establir-se definitivament a la casa de Portlligat l’any 1951 va pintar una obra de factura clàssica i d’un gran preciosisme tècnic. Aquesta pintura esdevinguda icònica va significar un gir en la seva trajectòria artística. El Crist de sant Joan de la Creu està inspirat en el dibuix d’una visió mística de sant Joan de la Creu que Dalí va admirar en una visita al monestir de l’Encarnació, a Àvila, buscant traces de Teresa de Jesús, les seves experiències extàtiques i aquell camí de perfecció que en la seva cara estètica el pintor Dalí aplicaria a la seva obra futura.

El quadre El Crist de sant Joan de la Creu ara el podem veure per primera vegada, després de més de 70 anys, al Teatre-Museu Dalí, de Figueres, procedent de la col·lecció de la Kelvingrove Art Gallery and Museum de Glasgow. Dona detalls de l’adquisició i conservació després d’un atemptat salvatge a la tela, Duncan M. Dornan, el cap de Museus i Col·leccions de Glasgow en un dels textos que componen Per què, Dalí?, una publicació que complementa la visita al Teatre-Museu Dalí d’El Crist de sant Joan de la Creu. En la base d’aquesta tela es veu una tan somniosa com de perfecta execució pictòrica vista de Portlligat. És per aquest motiu que Montse Aguer, directora dels museus Dalí, anomena aquest quadre El Crist de Portlligat, títol que dona nom a la mostra en solitari d’aquesta peça que es va inaugurar el 25 d’octubre de 2023 i que es podrà veure fins al 30 d’abril de 2024.

Al llibre Per què, Dalí?, trobem en primer lloc els textos de Montse Aguer i Duncan M. Dornan. A continuació s’hi pot llegir una saborosa entrevista al pintor Antonio López a càrrec de Montse Aguer, així com podem llegir un conjunt de textos a cura de Pippa Stephenson, Carme Ruiz, Rosa Maria Maurell, Irene Civil i Laura Feliz, que des de les seves especialitats i criteris componen un relat per acostar-se a l’enigma de Dalí com a provocació en l’art. Arrodoneix aquesta aproximació a Salvador Dalí i el seu Crist un assaig creatiu de l’escriptor Javier Sierra: Carta en cinc entregues a Salvador Dalí “Per què, Dalí?”, pregunta transcendental sobre la motivació i composició d’El Crist de sant Joan de la Creu.

  • Compartir