• Compartir

Uganda, entre la selva i la sabana

3 d'octubre de 2018

Uganda és coneguda com la perla d’Àfrica, i no és casualitat. És l’únic país del continent que et pot oferir el millor de les sabanes africanes de Kenya o Tanzània, i, a més, l’espessa selva on podràs observar goril·les i ximpanzés de ben a prop.

Actualment, Uganda és l’únic lloc del món on pots veure goril·les a un preu relativament assequible, i sense patir per la teva seguretat. Tot i així, Uganda encara no és un país molt turístic, i això, combinat amb el caràcter de la seva gent, el converteixen en un dels països més segurs de l’Àfrica.

Uganda ofereix una ruta circular, que resulta molt còmoda i que passa pels principals atractius del país. Sortint de Kampala, la primera parada la trobarem a Ziwa Rhino Sanctuary. Els rinoceronts estaven extingits fins fa ben poc, i gràcies a un programa de reintroducció a Ziwa podem observar aquests impressionants mamífers a peu i de ben a prop.

A unes dues hores de Ziwa, hi trobarem un dels parcs nacionals més famosos del país, es tracta de Murchison Falls. Un dels principals atractius del parc són les cascades Murchison, que li donen nom. Estem parlant d’uns ràpids impressionants, on el riu, de cabal equivalent al de l’Ebre, passa per un estret canal d’uns set metres d’amplada, a una velocitat de vertigen. De cara a la fauna, a Murchison tindrem l’oportunitat de veure quatre dels coneguts Big Five, els cinc grans mamífers africans. Parlem dels lleons, els lleopards, els elefants i els búfals. A més, també hi ha moltes girafes, de manera que és assegurat de veure aquestes bèsties de coll llarg.

El següent objectiu serà aproximar-nos als nostres parents més propers genèticament: els ximpanzés. La població més gran d’Uganda d’aquests mamífers es troba a Kibale Forest, al sud-oest de Murchison. És el lloc més popular per observar els ximpanzés, ja que és assegurat veure’ls bé i de ben a prop. L’únic problema que té Kibale és la gran afluència de turisme. Podràs observar els ximpanzés molt bé, però sempre estaràs envoltat d’una munió de turistes amb el mateix objectiu. Si no suportes les masses, pots provar sort en una altra de les zones on és possible observar-los, com ara Kyambura forest. Aquí pràcticament no hi trobaràs turisme, però la població de ximpanzés és molt més reduïda, i les possibilitats de veure’ls no són del cent per cent. Caldrà valorar, doncs, en funció de les preferències de cadascú.

Una altra parada imprescindible durant qualsevol viatge a Uganda és el parc nacional Queen Elizabeth. Es tracta del parc nacional més antic del país, i està situat entre els llacs Edward i George. Una de les activitats obligades és agafar una barca i donar una volta pel canal de Kazinga. A la tarda hi ha una gran multitud d’animals que hi venen a beure i és un molt bon lloc per observar-los. A més, també podràs visitar un poblat on la gent conviu amb la gran fauna africana com si res. Si t’ha quedat l’assignatura dels lleons pendent, a Queen Elizabeth tens l’oportunitat de recuperar-la o fins i tot d’apujar nota. Pots dirigir-te a les Planes de Kasenyi, on aquests grans depredadors hi són abundants, o també pots anar fins a Ishasha, que és famós pels costums arborícoles dels lleons que hi habiten.

Arribem al moment estrella del viatge, que difícilment podrem repetir enlloc més del món. Ens hem d’endinsar al bosc impenetrable de Bwindi, amb l’objectiu d’observar una de les poblacions de goril·les de muntanya més grans de tot el continent africà. Els goril·les ja no estan en perill d’extinció a Uganda, i això és, en gran part, gràcies a les tarifes que imposa el govern per accedir al bosc i visitar-los. El preu per persona és de 600 dòlars americans, per una hora veient i gaudint dels goril·les. Aquest preu és el que permet que cada grup de goril·les tingui dos guardaespatlles durant les 24 hores del dia, que a més de protegir-los d’amenaces fa que estiguin sempre localitzats. Això vol dir que és completament segur observar els goril·les de ben a prop, però abans caldrà caminar per dins el bosc durant una estona, que pot variar força depenent d’on estigui el grup en aquell moment. Només hem de calçar-nos bé, i disposar-nos a comprovar si el bosc de Bwindi és tan impenetrable com diuen.

Ja de tornada, si parem al parc nacional de Mburo, podrem veure tres espècies de mamífers noves en el nostre viatge: les zebres, els impales i els elands. Si ens sobra temps, un cop arribats a Kampala, hi ha diferents excursions que són una bona opció. Una d’elles és anar a Jinja, la segona ciutat més gran del país, que és famosa per ser al costat del naixement del Nil, el riu més llarg del planeta. Tot i que ara no és tan impressionant, ja que la construcció d’una presa al llac Victòria fa que ja no hi hagi el saltant d’aigua que hi havia abans, no deixa de ser un lloc emblemàtic. Si ets apassionat dels ocells, als aiguamolls de Mabamba podràs observar una de les espècies d’ocells més espectaculars del món: el bec d’esclop. Es tracta d’un ocell gairebé prehistòric, amb un bec molt particular, i Mabamba és el millor lloc del planeta per observar-lo. Si el que t’agrada són les ciutats, Kampala t’ofereix bons restaurants, mercats autèntics i vida africana. A més, és una ciutat molt segura, en comparació amb les de la resta del continent.

  • Compartir