• Compartir

Torna la vida al barri dels pellaires

24 de maig de 2024

Gairebé dues hores després d’obrir les portes, aquest dijous a la tarda, hi havia cua encara davant de les dues adoberies rehabilitades per entrar a veure-les. Fins al 9 de juny, el dia de les eleccions europees, hi haurà visites guiades gratuïtes, i gairebé estan plenes. La inauguració de les obres que s’han dut a terme des del setembre de 2022 a les dues primeres finques, de propietat municipal (vegeu EL 9 NOU de divendres), va ser el tret de sortida de la recuperació de la vida a l’antic barri dels pellaires.

“Tenim el més ben conservat de Catalunya, amb tots els elements”, deia l’alcalde, Albert Castells. Les cases, el rec, i fins i tot més avall el molí, testimonis d’un treball mil·lenari que va néixer al costat del Mèder. “No ha estat fàcil de rehabilitar”, reconeixia l’alcalde, que havia començat recordant el “clam popular” en favor de la conservació de les Adoberies. I el seu efecte primer, que va ser aturar els projectes immobiliaris d’una època febril que n’haurien alterat l’aspecte. “Va fer replantejar el creixement de la ciutat.” El gegant del Museu de l’Art de la Pell, en Quel Adober, i el Lleó del seguici festiu de la ciutat (figura vinculada al gremi dels pellaires documentada des del segle XVII) van ballar al final de la inauguració.

Roger Albert, ànima d’aquest seguici, va recordar el minut zero de tot plegat, quan els Maulets d’Osona, organització de la qual formava part, van cridar l’atenció sobre aquell patrimoni i van impulsar la plataforma Salvem les Adoberies. El llarg camí ha acabat preservant “un barri obrer que va ser en el seu moment el motor econòmic de moltes famílies de Vic”, va dir Albert.

MEMÒRIA ADOBERA

Aquesta memòria adobera de la ciutat existia, i la rehabilitació de les dues adoberies ha estat el catalitzador per fer-la aflorar. “Qui no hi havia tingut el pare hi havia tingut l’avi, o algun hi havia treballat directament”, deia també Roger Albert.

Abans d’obrir les portes, ho havien pogut visitar persones vinculades al sector de la pell. Des del lloc on havien nascut, els adobers es van traslladar primer a fàbriques noves i van convertir la ciutat en un dels principals centre europeus d’aquesta indústria, que al final va acabar desapareixent d’Osona. Les Adoberies rehabilitades, on aviat s’espera que hi treballin emprenedors vinculats a l’economia digital i creativa, en quedaran com a testimoni.

Què cal fer per visitar-les

Qui vulgui visitar les Adoberies ho ha de fer amb reserva prèvia (al correu turisme@vic.cat o al telèfon 93 886 20 91). Aquest dijous, els guies de l’Associació Vic Informadors regulaven l’accés dels visitants a un espai que té limitacions. Després del dia 9 de juny, les Adoberies s’afegiran al catàleg de visites a la carta. A la imatge, un grup de visitants mirant el vídeo introductori.

  • Compartir