Torna el foc a l'Aplec de Sant Hilari de Cardedeu
  • Compartir

Torna el foc a l’Aplec de Sant Hilari de Cardedeu

13 de gener de 2023

Cardedeu és a punt de reviure aquest diumenge una de les seves tradicions més arrelades. Després de dos anys marcats per la pandèmia, l’Aplec de Sant Hilari tornarà enguany al seu format de tota la vida.

Hi haurà fogueres i àpats multitudinaris al voltant del mas i de l’ermita en honor del sant. I al programa d’actes no hi faltaran clàssics com la missa, la cantada dels goigs o el repartiment dels panets beneïts, un dels moments que més expectació solen generar durant tota la jornada.

“Estem molt contents de poder tornar a fer l’aplec tal com sempre s’havia fet. En certa manera és com si comencéssim des de zero, perquè aquests darrers anys s’han fet molt llargs”, afirma Josep Serra, membre de la comissió que organitza la festa.

L’últim cop que l’aplec es va poder fer amb el seu format habitual va ser el mes de gener de 2020, poc abans de l’inici de la pandèmia. El 2021 no es va poder celebrar. I el 2022 es va haver de fer amb moltes restriccions i sense àpats ni fogueres.

Las cantada dels Goigs és un dels actes més tradicionals i seguits de l’Aplec/Julián Vázquez

Els actes començaran a 2/4 d’11 amb la tornada del foc de la Fira de Nadal a l’ermita de Sant Hilari. A les 12 del migdia es farà la missa, seguida de la cantada dels Goigs amb l’Agrupació Coral Cardedeuenca, pas previ a la benedicció i el repartiment dels panets.

Enguany, l’organització preveu repartir-ne prop de 3.000. “Normalment en fem entre 2.800 i 3.000. L’any passat vam baixar fins a 2.000 perquè les restriccions van fer minvar el públic, però enguany tornem a les xifres anteriors al coronavirus”, apunta Serra.

A 2/4 de 4 de la tarda hi haurà animació infantil a l’era del mas a càrrec del grup Esquitx. “Ens agrada que hi hagi activitats per als més petits després de dinar. Entenem l’aplec com una gran festa on poden venir a passar-s’ho bé petits i grans”, conclou Serra. L’aplec s’acabarà a les 6 de la tarda, hora en què totes les fogueres s’hauran d’haver apagat.


Nou accés per a vianants i ciclistes
La gran novetat d’aquesta edició és l’obertura del camí de Can Volart per facilitar l’accés a peu i amb bicicleta fins a la finca de Sant Hilari. “Ja fa anys que animem el públic a desplaçar-se d’aquesta manera fins a l’aplec, però entenem que haver de compartir el camí rural amb els vehicles de motor pot generar incomoditats. Per això hem habilitat aquest camí exclusivament per a vianants i ciclistes, que ofereix unes vistes magnífiques de l’ermita i que romandrà operatiu per sempre més”, destaca l’alcalde de Cardedeu, Enric Olivé.

El repartiment dels panets en l’edició de l’any passat, encara amb mascareta/Griselda Escrigas

L’accés a Sant Hilari a peu i amb bicicleta es continuarà fent pel carrer Turó de la Penya. A l’alçada de les vinyes, el trajecte es desviarà pel camí de Can Volart. El trànsit motoritzat haurà d’accedir a l’ermita per la carretera de Cànoves fins a la rotonda del Pk2, on es podrà agafar el camí habitual des de Can Siló. La tornada es podrà fer per Can Roger, Cal Xulino, Ca l’Estragués i, novament, la rotonda.

  • Compartir