• Compartir

Torelló farà la rua més multitudinària

9 de febrer de 2024

Més de 4.300 persones, una xifra rècord, participaran aquest dissabte a la 46a rua del Carnaval de Terra Endins de Torelló. Rècord de participants però no de colles que en formaran part –el rècord estava per sobre la trentena–. Aquest any en seran 25, com l’any passat, 11 de la categoria A, les carrosses grans, algunes de les quals ja porten comparses que freguen les 400 persones. En categoria B, les que porten plataformes més petites de vuit metres de llargada, n’hi haurà 14 i d’aquestes, la que porta més gent té una comparsa de 250 persones. Des d’ACTE, l’organització del Carnaval, en destaquen també la procedència. La gran majoria són de Torelló i de la Vall del Ges, però també n’hi ha de la resta d’Osona –algunes de les quals van participar el cap de setmana passat a Centelles, de Santa Eugènia, Sant Hipòlit, Taradell i Sora–, però també de fora, de la Garrotxa –d’Olot i les Preses.

A aquestes carrosses s’hi sumarà el carrilet, que es recupera per portar el jurat des de la plaça de la Sardana, on es concentraran les carrosses des de les 4 de la tarda, fins al carrer Sant Miquel, per pujar al balcó des d’on veuran passar totes les colles participants. La darrera plataforma que passarà serà la dels guanyadors de l’any passat, els Triquinyolis & Descolla, quan es van imposar a la rua per primera vegada a la història. Com ha estat habitual la darrera dècada, com a guanyadors tindran l’honor de portar el rei Carnestoltes, però malgrat haver guanyat per primer cop, no serà nou per a ells, si més no per a una part de la colla. Ara fa cinc anys que dos grups carrossaires es van fusionar –d’aquí el nom del grup–. Uns eren els Triquinyolis, que es van crear el 1998 per portar el rei, llavors com a carrossa de l’antiga organització, el PIOC, una tasca que van portar a terme fins al 2013. Un any més tard –ara en fa 10– van començar a competir a la rua. Llavors feia 10 anys que s’havia creat la Colla Descolla, un grup que va néixer el 2004 encara que amb un altre nom i que era, en part, un relleu generacional de la històrica colla dels Privats. Aquesta vegada mantenen el que ha estat una evolució de la manera de fer carrosses, la incorporació de “tecnologia 3.0” en què evolucionen encara més que l’any passat, com explicaven aquest dijous Judit Quintana i Guillem Moral, membres del grup. Ho faran amb una carrossa que titulen Calamars a la romana i en què de nou hi haurà elements mòbils, un pes destacat de la il·luminació i en què tot estarà sincronitzat i programat mil·limètricament.

Tot plegat, però, estarà associat a la climatologia. Des d’ACTE, Marta Degès era optimista i confiava que malgrat les previsions la rua es podrà portar a terme ,“ens esperem pluja però poca cosa”. De fet, fins ara, mai s’ha suspès la rua per pluja, només es va ajornar per la gran nevada de l’any 1986.

Després de la rua, la gresca acabarà amb una nova edició del Terra Endins Festival a la zona esportiva.

L’organització apel·la al públic en la campanya de prevenció

“L’èxit del Carnaval també depèn de tu”. És el lema al qual fan incidència aquest any les entitats organitzadores del Carnaval i l’Ajuntament en la campanya “Per Carnaval tot s’hi val? Passa-t’ho bé sense passar-te”. Marta Degès, d’ACTE, deia que no es tolerarà cap tipus de violència masclista ni LGTBIfòbica. Hi haurà punts liles en tots els actes de la festa: aquest divendres, al casal de la plaça Nova i dissabte fins a la 1 de la matinada, al Punt Jove i a partir de llavors a la zona esportiva. Segons el regidor de Cultura, Marc Tienda, es tornaran a donar aigües gratuïtes a les barres i s’instal·laran fonts per reduir l’ús de plàstics. A més insistia en el fet que els participants als diferents actes tinguin cura dels objectes personals. D’altra banda, els Mossos intensificaran els controls d’alcoholèmia i drogues durant els dies del Carnestoltes.

  • Compartir