• Compartir

Toni Mirabent exposa ‘La llum (Solaris) a El Bart de Vic

13 d'octubre de 2023

A l’entrada d’El Bart, al carrer de la Riera de Vic, hi han penjat cinc grans fotografies de Toni Mirabent, primera part del projecte “La Llum (Solaris)”. Fan 1,20 per 1,20 metres. Capturen paisatges, segons l’artista en un intent de seqüenciar metafòricament un cicle. Ell parla del “naixement de la civilització fins a la seva desaparició”. Un aspecte que crida l’atenció és que les fotografies estan compostes per papers quadrats més petits. Mirabent aclareix que la raó és tècnica: “No hi ha papers tan grans pel que vull fer”.

La mida total de la imatge és la mida de la càmera estenopeica de fusta que es va construir el fotògraf. Volia capturar el màxim d’imatge amb aquesta caixa que el que fa és capturar la llum i la plasma sobre paper sensible. La càmera estenopeica de Mirabent fa 1,20 x 1,20 i el negatiu, que és paper sensible, la mateixa mida. Havia de posar-hi els papers el dia anterior, a les fosques. El dia següent carregaven la càmera i anaven a fer les fotos. Destapaven l’objectiu, s’estava una estona deixant passar la llum que es fixava en forma d’imatge sobre el paper sensible que fa de negatiu. Tornaven a l’estudi i allà havia de positivar la imatge sobre el paper fotogràfic. En algunes imatges el centre està més definit que el voltant. En aquestes es veu bé com treballa la càmera, amb la forma rodona de l’objectiu i que agafa més llum del centre. En canvi hi ha una imatge de la neu en què ha quedat tota la llum igualada. El treball de Mirabent té aquest grau d’experimentació i en aquest cas la càmera ha millorat la imatge.

El raonament del projecte el va explicar l’autor durant la inauguració, diumenge passat, en què també vam poder sentir la vigatana Cèlia Tort fent una versió a l’oboè de les imatges, amb cinc interpretacions musicals improvisades.

  • Compartir