• Compartir

Tona entra en joc

24 de novembre de 2023

Torna una de les propostes firals i lúdiques més emblemàtiques de la comarca, la Fira Joc Joc de Tona, que arriba a la 22a edició. Ho fa consolidant els dos grans cops de timó introduïts fa dos anys: celebrar-la en dissabte en lloc de diumenge, i repartir-la per tot el poble i no incrustada al pavelló. Aquesta voluntat de centrifugar la fira s’ha trobat aquest any amb un entrebanc puntual, les obres de remodelació de la plaça Major. L’escull s’ha resolt marcant dos grans àmbits de joc que, com a novetat, quedaran connectats per un trenet.

“El nostre consell és que la gent aparqui gratuïtament a l’esplanada de la Canal i, a partir d’aquí, es mogui pel poble a peu o en trenet”, remarcava en la presentació Judit Sardà, regidora de Cultura i Desenvolupament Local. La fira tindrà cinc ubicacions, cada una de les quals dedicada a una modalitat de jocs específica. D’una banda, a La Canal hi haurà les taules i les editorials –una dotzena– dedicades als jocs moderns. La Biblioteca Caterina Figueras acollirà l’espai de ludoteca; els tallers “A què juguem?”, per fomentar el joc lliure d’estereotips de gènere, i de les 10 del vespre a les 2 de la matinada, una sessió de joc nocturn, que ja va tenir molt bona acollida l’any passat. El carrer Antoni Figueras aplegarà els jocs de carrer, novament amb protagonisme destacat per a Guixot de 8, l’empresa que va néixer arran de la mítica Fira de la Pesseta, als anys 80, l’autèntic antecedent de la Fira Joc Joc. Entres d’altres, es recuperarà la mítica tómbola.

Els altres dos escenaris, que quedaran connectats per un servei de trenet, seran l’escola Vedruna, on hi haurà jocs històrics i alguns en fase d’experimentació, i el Camp de les Lloses, amb els jocs tradicionals i de recreació històrica. La fira continua fidel a la voluntat d’esdevenir un aparador de jocs i joguines “diferents”, com remarca el subtítol, sovint com una alternativa als circuits comercials i potenciant l’originalitat, la qualitat i els valors. “Volem demostrar que es pot jugar de moltes maneres i a totes les edats”, va insistir Sardà. La fira funcionarà de les 10 del matí a les 8 del vespre.

I més festa major, amb la recuperada Baixada del Call

Més enllà de la Fira Joc Joc, el programa de la festa major de Sant Andreu continua diumenge amb altres propostes. Destaca la recuperada Baixada del Call, que es va deixar de fer arran de la pandèmia i que el jovent va reivindicar en el marc dels pressupostos participatius. Aquest any l’organitzen la colla de bastoners, amb sortida a les 11 del matí al carrer del Call. A la mateixa hora hi haurà un guiatge per la Ruta de Memòria Democràtica de Tona, a càrrec de l’historiador Carles Puigferrat –es va inaugurar l’abril de l’any passat i ara se n’ha completat la senyalització–, i a la tarda-vespre, concert i ball amb La Principal de la Bisbal, a La Canal.

  • Compartir