• Compartir

Thomas Mann, el personatge

15 de desembre de 2023

EL MAG
AUTORA: Colm Tóibín
TRADUCCIÓ: Ferran Ràfols Gesa
EDITORIAL: Amsterdam
LLOC I ANY D’EDICIÓ: Barcelona, setembre del 2022
PÀGINES: 496

Amb El Mag, el celebrat autor i crític irlandès Colm Tóibín (Enniscorthy, 1955) ens presenta la biografia novel·lada de l’alemany Thomas Mann (1875-1955), Nobel de Literatura el 1929. Tóibín, després de 15 anys d’investigació, s’apropa, per mitjà de la ficció literària a la intimitat existencial d’un Mann que descriu com a “complex, inestable, obert al canvi i inquiet”. Les contradiccions íntimes i polítiques del geni escriptor són contrastades amb les paradoxes del cruent segle XX.
No és el primer cop que Tòibín s’enfronta amb la vida d’un escriptor. Al relat fictici The Master (2004) va escriure sobre Henry James, que visqué en una època pacífica. Contràriament, l’obra sobre Mann abasta tota la seva vida, transcorreguda entre sagnants períodes bèl·lics i revolucionaris: la Gran Guerra, la revolució de Munic, la inflacionista República de Weimar, l’ascensió de Hitler al poder, la Segona Guerra Mundial, la Guerra Freda. Esdeveniments que obligaren la família a continus canvis de residència: de Lübeck, poble natal, a l’exili per ciutats europees i nord-americanes. Periple que Tóibín va descrivint en cada etapa vital endinsant-nos en la tensió psicològica de la seva reprimida homosexualitat, oculta en els seus diaris personals, en el procés de gestació creativa de les grans novel·les de Mann, en la presentació de cadascun dels membres de la saga familiar, en les vivències derivades dels èxits editorials o de les relacions amb les elits polítiques (els Roosevelt) i intel·lectuals (l’amistat d’Alma Mahler o el refús de Bertolt Brech, les tibantors amb Arnold Schönberg).
De la família Mann, Tóibín s’encaterina amb Erika, esposa de Thomas, jueva de família aristocràtica, figura enigmàtica i atractiva, veritable columna vertebral i protagonista de la novel·la. Dels sis fills del matrimoni cal destacar la parella de bessons Elvira i Klaus, bohemis, artistes, escriptors. Klaus i Heïnrich, germà de Mann, tenen un rol rellevant pels seus posicionaments contra el nazisme i el mutisme inicial de Mann en condemnar-lo. Esdevindrà, però, l’home públic alemany antinazi més reconegut. Tóibín, acondueix el lector a l’interior de l’habitatge familiar on Mann, defensor de la seva meticulosa quotidianitat, és una presència secundària. La saga familiar no resta exempta d’addiccions, suïcidis, repressió sexual i exilis. Vides cultes, privilegiades i tortuoses, que giren entorn de la figura del creador d’obres immortals. Tóibín, ens convida a (re) llegir-les.

  • Compartir