• Compartir

‘The Rutles: All you need is cash’

Solé
13 de juliol de 2018

Si sou fans de Monty Python i els Beatles, hi ha una pel·lícula que heu de veure avui mateix. El 1978, Eric Idle, una de les ments més brillants i carismàtiques dels Python, va concebre, escriure, interpretar i codirigir (amb Gary Weis) The Rutles, la història d’un grup sospitosament semblant als Beatles i al qual li passen pràcticament les mateixes coses. De fet, la cinta és una elaborada paròdia, punt per punt, de la biografia del grup de Liverpool. Hi surt tot: l’etapa primerenca a Hamburg, la Beatlemania (convertida en Rutlemania) la descoberta de les drogues, la fascinació per l’Índia, la pertorbadora irrupció en escena de l’estranya xicota del guitarrista, el concert al terrat, etc. Si coneixeu la història dels Beatles, en totes les escenes identificareu clarament les referències reals.

Capítol apart mereix la música. Neil Innes, actor i músic col·laborador dels Monty Python, va escriure un repertori de cançons que parodien les dels Beatles, amb títols tan reveladors com “All you need is lunch”, “Hello get lost”, “I am the Waitress” o “Tragical History Tour”. Les composicions estan concebudes perquè remetin de seguida a les seves corresponents en el repertori dels Beatles i algunes tenen tanta gràcia que van agafar entitat pròpia, fins al punt que bandes com Galaxie 500 o Teenage Fanclub les han versionat i gravat. Però la paròdia no es queda a les cançons: The Rutles versiona en clau d’humor portades de discos, vídeos, logotips, personatges, actuacions, entrevistes famoses… l’univers Beatle sencer girat com un mitjó i amb el segell humorístic inconfusible de l’escola Monty Python. És normal que el projecte engresqués celebritats com Mick Jagger, Paul Simon o el mateix George Harrison a apuntar-se a la festa i aparèixer en algunes escenes.

Igual que en el cas de This is Spinal Tap, el que va començar com una comèdia va tenir tant d’èxit que els va marxar de les mans i The Rutles es van convertir en una banda real que va gravar discos, va fer gires i fins i tot va col·locar dos èxits en les llistes angleses. Sembla cosa de broma: la qüestió és que és una broma extraordinàriament ben feta. Podeu veure la pel·lícula subtitulada en castellà a Youtube.

  • Compartir