• Compartir

‘The Old Man and the Gun’

Joan Salvany
4 de febrer de 2019

Encara que Robert Redford es mou durant el film en bancs i agències de borsa, apareix en un moment determinat un mini biopic en el qual surten breus talls de les seves anteriors pel·lícules. Tot un homenatge a la seva carrera en les citades imatges i en algunes frases que acompanyen l’acció.

Enfrontat al policia que l’empaita, que estudia el mapa dels seus continuats atracaments, Redford s’interpreta a si mateix en aquest film de robatoris, amb mig somriure emmarcat en arrugues dels 80 i escaig ressecades pel sol de ser un ídol. També és un testament cinèfil i el reconeixement a un actor que, si no ha estat una estrella a la vella manera de Hollywood, sí que se li reconeix una trajectòria immaculada tant tècnicament com temàticament.

Forrest Tucker ha dedicat gairebé tota la seva vida a robar bancs, fet que l’ha fet passat tant temps fora com dins de la presó. Després de protagonitzar una desena de fugues, l’última als anys 70 a la presó de San Quintín, el vell assot dels bancs, viu ara en una llar per a jubilats, on troba el seu gran amor. L’aparició d’un detectiu a la televisió despertarà el lladre que porta dins, i l’animarà a planejar un cop per demostrar-se que, a la seva edat, encara pot tornar boja la policia.

Robert Redford (La verdad) ha caracteritzat alguns dels bandits i renegats més carismàtics de la història del cine. Ara, de la mà del director David Lowery –amb el qual ja va col·laborar a Peter y el dragón– té l’oportunitat d’afegir un nou antiheroi a la seva ja extensa galeria d’interpretacions memorables. A The Old Man and the Gun, Reford dona vida a un personatge real, Forrest Tucker, un home que va dedicar la seva vida a perfeccionar el perillós ofici de lladre de bancs, protagonitzant fins a 18 fugues de presons i saltant a la premsa com a responsable d’una darrera onada d’atracaments que va perpetrar quan ja era septuagenari.

Aquesta sorprenent història es trasllada a la gran pantalla en un divertit film criminal amb les seves dosis d’humor i amor, que intenta transmetre a l’espectador el caràcter despreocupat de Tucker, absolut protagonista de la cinta, alhora que li ofereix un emocionant cara a cara entre ell i un detectiu com Casey Affleck (Manchester frente al mar). Sissy Spacek (Criadas y señoras), Danny Glover (Monster Trucks) i Tom Waits (Siete psicópatas) completen la banda d’aquesta pel·lícula que cavalca entre el western contemporani, la comèdia, el drama criminal i el sentit homenatge a l’inabarcable llegat d’un Redford que aborda aquí el seu, de moment, últim paper.

  • Compartir