• Compartir

Termcat

CNL Osona
3 d'agost de 2018

El Termcat és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans.

Des del Termcat (<www.termcat.cat>) es normalitzen els neologismes i es creen productes terminològics que puguin garantir la disponibilitat de la terminologia catalana en tots els sectors de coneixement. El Cercaterm ens resol aquella paraula que només sabem com es diu en anglès. Per exemple, sabem que es diu catering, però com és la forma catalana? Si ho busquem al Cercaterm hi trobarem “servei d’àpats”. O si volem saber si una paraula estrangera s’ha adaptat a l’ortografia catalana, per exemple piling, que s’ha adaptat al català amb accent (píling), però també es pot dir decapatge.

Un altre apartat de la pàgina del Termcat és la Neoloteca, on s’apleguen tots els neologismes acceptats, que s’actualitzen sovint.

Termcat, Centre de Terminologia. Neoloteca [en línia]. Barcelona: Termcat, Centre de Terminologia, cop. 1999-2018.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>

Hi ha una col·lecció de “Diccionaris en línia” que inclou diccionaris terminològics elaborats pel Termcat o amb el seu assessorament, agrupats en cinc grans sectors temàtics. A més dels diccionaris terminològics que segueixen la metodologia habitual del Termcat, també s’hi poden trobar alguns diccionaris descriptius, amb una metodologia i uns objectius diferents.

  • Compartir