• Compartir

Tercera edició de l’Estiu a la Fàbrica, a Roda de Ter

30 de juny de 2023

La literatura tornarà a ser l’eix vertebrador del festival Estiu a la Fàbrica, a Roda de Ter, que arriba a la tercera edició amb algunes novetats destacades. La primera, la complicitat que han teixit la Fundació Miquel Martí i Pol i Cardant Cultura, la cooperativa de creació i dinamització cultural, nascuda fa un any a l’entorn de l’antiga fàbrica de filatura de Can Grau. Entre dissabte i diumenge es desplegaran un total de 12 propostes, amb els jardins de La Blava com a icònic escenari.

El programa arrencarà, precisament, amb una de les novetats: l’estrena d’El Festivalet, un espai pensat per a un públic familiar i infants de 2 a 10 anys, amb sis tallers de ressons literaris que es concentraran tot dissabte al matí. Començarà amb Kadires en vers, una nova instal·lació de jocs de la companyia osonenca Katakrak. De fet, es tracta de vuit jocs que es basen en una cadira amb paraules, que formen el vers d’una poeta catalana. Els participants han de provar de confegir el vers original, entre els quals n’hi ha d’Ivette Nadal, Antònia Vicens o Felícia Fuster, entre d’altres. La matinal es tancarà amb l’espectacle familiar L’ocell de colors, de la companyia En Clau de Clown.

Al vespre-nit arribaran dos dels plats forts d’aquesta edició. Primer, el recital que protagonitzaran Ernest Villegas i Coloma Bertran titulat Les clares paraules, un repàs a la biografia de Miquel Martí i Pol a través de la seva poesia i prosa. La nit acabarà amb l’espectacle El Joglar, d’Arnau Tordera, estrenat l’any passat i que parteix dels textos de Jacint Verdaguer que van formar part del musical Verdaguer, ombres i maduixes, però en aquest cas interpretats en solitari.

La jornada de diumenge inclourà tres propostes més. Al migdia, Josep Pedrals, comissari de l’Any Rector de Vallfogona, i el poeta Xavier Pujol mantindran una conversa-recital sobre aquest personatge. A les 4 de la tarda, el músic local Guillem Ramisa acompanyat pel trompetista Ferran Isern oferiran el seu repertori de poesia i música en un format íntim. Per acabar, a les 7 de la tarda, Gemma Humet presentarà l’espectacle Miralls, un recorregut musical per cançons originals i versions d’altres autors.

“Hi creiem molt, en aquest festival, i pensem que pot tenir llarg recorregut”, apuntava en la presentació Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol. Pel flamant nou alcalde de Roda, Toni Mas, la proposta esdevé una “bona oportunitat” per poder mostrar el llegat de Martí i Pol “més enllà de les quatres parets de la Fundació i del mateix municipi”. Mas també va posar en valor aquesta nova col·laboració de la fundació amb Cardant Cultura, fruit de la qual també neix la convocatòria d’una primera beca de creació i residència Estiu a la Fàbrica, que tindrà per objectiu la promoció de la creació d’un espectacle que tingui la literatura com a eix vertebrador per ser estrenat en l’edició del festival de 2024. Les bases concretes es donaran a conèixer aquest mes de juliol i les propostes s’hauran de presentar “durant el proper mes de setembre”, va avançar Jordi Vidal, de Cardant Cultura.

  • Compartir