• Compartir

Temps de bolets

EL9NOU
5 d'octubre de 2022

La tardor és l’estació de l’any per excel·lència dels bolets. Tot i que és la meteorologia qui marca una bona o mala temporada i l’inici i final d’aquesta, a finals de setembre o principis d’octubre ja es poden trobar els bolets plenament de tardor, com el rovellons i els pinetells. També les cames de perdiu, les gírgoles de card o les llores retgeres. A mesura que avança la temporada, comencen a aparèixer els carlets, els camagrocs o les llenegues.

En aquest inici de temporada, el cep ha sigut el més recorrent entre les cistelles dels boletaires. La calor i l’aigua, són les condicions òptimes per l’aparició d’aquest bolet. Al Ripollès, un dels llocs on ha plogut amb més freqüència, ja s’ha constatat l’aparició a l’alça d’aquesta espècie. A més, es preveu que també sigui una bona temporada per al rovelló.

Les pluges i tempestes de finals d’estiu han avançat la temporada de bolets unes setmanes. Per Juan Martínez, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la temporada “s’ha salvat per aquestes pluges de finals d’estiu”, explicava a l’Agència Catalana de Notícies. Malgrat no tenir un inici de temporada fixat en el calendari, els bolets s’han associat a finals de setembre, amb l’inici oficial de la tardor. Segons alguns experts “els bolets surten quan tenen les condicions òptimes per fer-ho”.

24a Festa del Bolet de Seva

Seva confia a viure aquest diumenge una altra concorreguda Festa del Bolet, una de les cites firals emblemàtiques de la comarca, que enguany arriba a la 24a edició.

Fidels a la dita que si una cosa funciona no cal remenar-la, el programa manté la línia dels últims anys i tornarà a conjugar el vessant més comercial –amb una cinquantena de parades de productes, majoritàriament de proximitat– amb el lúdic i festiu. No hi faltaran la demostració de cuina amb bolets, una xerrada sobre bolets comestibles, tallers d’animació per a la canalla, gegants o mostra de vehicles clàssics, però també la tradicional sortida guiada i el concurs de bolets, “tot i que no sé si en trobaran, a Seva”, adverteix l’alcaldessa, Maria Anna Pineda. I és que durant tot aquest mes de setembre, només s’han recollit 16 litres d’aigua de pluja al municipi, una tercera part del que és habitual. En aquest sentit, i tenint en compte l’evolució meteorològica motivada del canvi climàtic, la mateixa alcaldessa no veu descartable haver de retardar uns dies la fira en futures edicions.

Malgrat els titubejos de la temporada boletaire, Pineda està convençuda que la fira tornarà a ser un èxit. “Esperem molta gent” –l’any passat van ser més de 15.000 visitants–. Això sí, necessitaran la complicitat del temps. I aquesta és la paradoxa: que no plogui, per la fira; però sí abans o després, perquè surtin bolets.

Una explotació per fer bolets

Hi ha una manera de poder menjar (determinats) bolets durant tot l’any, amb un rerefons sostenible, proper i ecològic. És el que ofereix Mycelio, de Tavertet, una de les dues úniques explotacions del país que cultiven bolets ecològics; en concret, una gamma de bolets sapròfits o lignícoles -aquells que mengen fusta-. Ells mateixos completen tot el procés d’elaboració: des de gestionar el bosc i estellar la fusta per preparar el substrat fins a cultivar i distribuir els bolets.

Mycelio, de Tavertet, és una de les dues úniques explotacions del país que cultiven bolets ecològics

Tomas Viguurs, juntament amb Rodger Abey Parris van crear, ara fa quatre anys, la marca Mycelio. Durant els dos primers anys compraven el substrat a una altra empresa i ells procedien al cultiu. Ara fa dos anys es van animar a completar el procés. Ho van poder afrontar gràcies a accedir a una línia d’ajuts europeus, la Life MycoRestore. Això els va permetre habilitar tota la producció del substrat a mas Can Rajols, una antiga granja de porcs situada a dos quilòmetres de l’Avenc.

Actualment produeixen mitja dotzena d’espècies. Els més habituals són el xiitake i el maitake, o gírgola del castanyer, d’origen asiàtic, uns bolets cada dia més apreciats pels seus valors nutricionals i organolèptics, però també terapèutics. També fan créixer el bolet de card, el carner o el de pollancre. Tot i que en els darrers anys ha augmentat la tendència a cultivar bolets comestibles, Mycelio hi aporta un doble valor afegit: compromís amb la sostenibilitat i una producció plenament ecològica. Això, és degut a que part del residu del substrat s’utilitza com a llavor o retorna novament a la terra.

Altres fires

La primera de la temporada es va celebrar a Setcases, el cap de setmana del 17 i 18 de setembre. L’altre fira del Ripollès se celebrarà a Ribes de Freser. A Osona, la primera és la fira Tocats pel Bolet de Prats de Lluçanès, que se celebrarà aquest proper dissabte. Cantonigròs també acollirà la Fira del Bolet, el 16 d’octubre i, a finals de novembre, Santa Eulàlia de Riuprimer acollirà la Fira del Fredolic i la Botifarra.

Llibres i webs

Bolets.cat Web personal d’Enric Gràcia

Boletaires.cat Compte d’instagram de la comunitat de boletaires de Catalunya

Llibre 101 Bolets De Catalunya: que cal conèixer (Miniguia de camp)

  • Compartir