• Compartir

Tecnologies emergents per als pròxims anys

Tecnonews / AMIC
26 de gener de 2022

La digitalització s’ha accelerat en els últims 24 mesos, i ha transformat la manera en la qual treballem, aprenem, ens comuniquem i consumim els serveis i l’oci. Aquestes són algunes prediccions de Cisco sobre tecnologies emergents que ampliaran encara més les capacitats digitals en els pròxims anys.

-Processament en l’extrem de la xarxa. L’allau de dades impulsarà l’extrem de la xarxa cap a nous paradigmes de desenvolupament d’aplicacions i experiència. Les interaccions amb les aplicacions –tant si presten servei a clients com si se centren en les connexions d’empresa a empresa o fins i tot de màquina a màquina– generaran dades addicionals amb el propòsit exprés de proporcionar coneixements predictius. En molts casos d’ús requeriran el processament d’informació en l’extrem de la xarxa, incloent-hi l’aprenentatge automàtic i altres capacitats.

-La intel·ligència artificial (IA) haurà de ser més ètica i responsable. L’aprenentatge automàtic i la IA ens ajudaran a processar de manera intel·ligent i gairebé en temps real la gran quantitat de dades generades, que porten associades qüestions de sobirania, privacitat i compliment legal. Organitzacions i governs hauran així d’aplicar una IA ètica i responsable al llarg de tot el seu cicle de vida: disseny, desenvolupament i desplegament.

-Serveis digitals optimitzats mitjançant connexions augmentades i integrades. Internet facilita l’accés al treball, les oportunitats i els serveis. Però requereix una connectivitat omnipresent, fiable i sempre activa a preus accessibles. Aquests serveis digitals sense fissures es basaran en connexions augmentades per IA i compatibles amb totes les generacions cel·lulars i wifi, a més de constel·lacions de satèl·lits d’òrbita baixa. Només així es farà realitat el metavers.

-La computació i la seguretat quàntiques revolucionaran internet, interconnectant-se de forma molt diferent de les xarxes de comunicacions clàssiques que utilitzen bits i bytes per transmetre veu i dades. Aquestes xarxes quàntiques proporcionaran major qualitat i seguretat, així i tot, exigeixen una reinvenció de sistemes i òptiques per a una internet evolucionada amb una latència encara més baixa i una major amplada de banda.

-Les tecnologies immersives trencaran les barreres de la comunicació, l’aprenentatge i el treball col·laboratiu. En els pròxims anys mantindrem reunions a distància mitjançant tecnologia hologràfica, de forma molt més realista que un avatar. Les eines de col·laboració aprofitaran aquesta capacitat 3D fotorrealista i en temps real per compartir tant contingut físic com digital, i es completaran amb funcionalitats d’IA activades automàticament.

  • Compartir